Mięso tańsze niż w grudniu
W styczniu, jak zwykle po okresie świątecznym, odnotowano spadek cen mięsa wieprzowego. Najbardziej, bo o ok.10 proc., obniżyły się notowania szynki.
Ostatnio płaci się za nią na giełdach 5,9-6 zł kg. Potaniały także, choć w mniejszym stopniu, inne rodzaje mięsa: półtusze (o 2 - 3 proc.), łopatka, boczek.
Mniejsze różnice cenowe są w przypadku taniego. mięsa, z wyjątkiem dwójki wieprzowej, która kosztuje teraz 2,4 - 2,5 zł za kg, a w grudniu - ok. 3 zł za kg.
Relatywnie największym powodzeniem cieszą się obecnie schab i nieco mniejszym - karkówka. Trudno natomiast sprzedać szynkę, łopatkę i boczek. Spadło także zapotrzebowanie na smalec i inne tłuszcze.
Małe jest zainteresowanie innym tanim mięsem, gdyż prawie nie ma eksportu na wchód, gdzie trwają właśnie święta.
Ostatnio obowiązują także niższe ceny drobnego mięsa wołowego; które staniało o ok. 10 proc. Zdaniem łódzkiego maklera Ireneusza Grzeszczyka, w najbliższym czasie pójdą w dół także ceny ćwierci wołowych. Podaż tego mięsa będzie bowiem rosła.
Mało jest na giełdach transakcji, których przedmiotem jest drób. Handel tymi towarami odbywa się. na rynkach lokalnych.
Ostatnio płaci się za nią na giełdach 5,9-6 zł kg. Potaniały także, choć w mniejszym stopniu, inne rodzaje mięsa: półtusze (o 2 - 3 proc.), łopatka, boczek.
Mniejsze różnice cenowe są w przypadku taniego. mięsa, z wyjątkiem dwójki wieprzowej, która kosztuje teraz 2,4 - 2,5 zł za kg, a w grudniu - ok. 3 zł za kg.
Relatywnie największym powodzeniem cieszą się obecnie schab i nieco mniejszym - karkówka. Trudno natomiast sprzedać szynkę, łopatkę i boczek. Spadło także zapotrzebowanie na smalec i inne tłuszcze.
Małe jest zainteresowanie innym tanim mięsem, gdyż prawie nie ma eksportu na wchód, gdzie trwają właśnie święta.
Ostatnio obowiązują także niższe ceny drobnego mięsa wołowego; które staniało o ok. 10 proc. Zdaniem łódzkiego maklera Ireneusza Grzeszczyka, w najbliższym czasie pójdą w dół także ceny ćwierci wołowych. Podaż tego mięsa będzie bowiem rosła.
Mało jest na giełdach transakcji, których przedmiotem jest drób. Handel tymi towarami odbywa się. na rynkach lokalnych.
Źródło: Rzeczpospolita