Co będzie po integracji?
Z badań prowadzonych przez naukowców wynika, że gospodarstwa do 5 ha produkujące wieprzowinę i wołowinę zaniechają produkcji. Część średnich około 10-hektarowych gospodarstw przejdzie na produkcję zbóż. Natomiast te powyżej 15 ha zintensyfikują produkcję żywca.
Około 40 proc. producentów wieprzowiny ma wiedzę i świadomość zbliżającej się integracji. Ta świadomość to produkcja żywca wysokiej mięsności. I tylko takie zwierzęta będą droższe, może nawet o 1/3.
Pozostała grupa - 60 proc. - podzieli się. Połowa z nich zostanie na rynku - druga nie. Będziemy w Unii czy nie to i tak czekają nas zmiany, a Unia tylko je przyspieszy. A za 16 miesięcy, czyli tuż przed integracją, można spodziewać się, że pogłowie trzody będzie w okresie szczytowym, więc do akcesji będzie rosło.
Około 40 proc. producentów wieprzowiny ma wiedzę i świadomość zbliżającej się integracji. Ta świadomość to produkcja żywca wysokiej mięsności. I tylko takie zwierzęta będą droższe, może nawet o 1/3.
Pozostała grupa - 60 proc. - podzieli się. Połowa z nich zostanie na rynku - druga nie. Będziemy w Unii czy nie to i tak czekają nas zmiany, a Unia tylko je przyspieszy. A za 16 miesięcy, czyli tuż przed integracją, można spodziewać się, że pogłowie trzody będzie w okresie szczytowym, więc do akcesji będzie rosło.
Źródło: Agrobiznes, TVP1