Ceny zbóż, notowania, aktualności

Na rynku mięsa trwają spokojne przygotowania do świąt

Na rynku mięsa trwają spokojne przygotowania do świąt
Przygotowania do świąt przebiegają w zakładach mięsnych wyjątkowo spokojnie. Podaż mięsa wieprzowego jest na rynku duża. Najwięksi producenci zgromadzili już wcześniej spore zapasy surowca, obecnie nabywcami są przede wszystkim firmy małe i średnie. Największym powodzeniem cieszą się szynka, łopatka i schab, mniej jest chętnych na karkówkę i boczek.

Od kilku tygodni notowania półtusz wieprzowych utrzymują się na nie zmienionym poziomie 4,60-4,70 zł/kg. Do świąt ceny nie powinny wzrosnąć.

 - Rosną zapasy mięsa drobnego wieprzowego, podgardla, podrobów - informuje łódzki makler Ireneusz Grzeszczyk. Zapotrzebowanie jest znacznie mniejsze od podaży Nie ma natomiast problemów ze zbytem wszelkich tłuszczów Słoniną, smalcem, tłuszczami drobnymi zainteresowani są zarówno odbiorcy krajowi, jak i eksporterzy na wschód.

Odkładają się w dalszym ciągu zapasy wołowiny zwłaszcza mięsa drobnego. Stosunkowo najłatwiej sprzedać ćwierci wołowe świeże z bydła dorosłego, co jest typowe dla tej pory roku. Gromadzą się nadmierne zapasy flaków wołowych, gdyż wyraźnie spadło spożycie tych wyrobów

Na rynku drobiowym podaż kurczaków i indyków oraz ich części jest bardzo duża. Ofertę krajową uzupełnia import. Na razie popyt utrzymuje się na nie zmienionym poziomie, ale bliżej świąt prawdopodobnie wzrośnie.

Źródło: Rzeczpospolita