Na rynku mięsa trwają spokojne przygotowania do świąt
Przygotowania do świąt przebiegają w zakładach mięsnych wyjątkowo spokojnie. Podaż mięsa wieprzowego jest na rynku duża. Najwięksi producenci zgromadzili już wcześniej spore zapasy surowca, obecnie nabywcami są przede wszystkim firmy małe i średnie. Największym powodzeniem cieszą się szynka, łopatka i schab, mniej jest chętnych na karkówkę i boczek.
Od kilku tygodni notowania półtusz wieprzowych utrzymują się na nie zmienionym poziomie 4,60-4,70 zł/kg. Do świąt ceny nie powinny wzrosnąć.
- Rosną zapasy mięsa drobnego wieprzowego, podgardla, podrobów - informuje łódzki makler Ireneusz Grzeszczyk. Zapotrzebowanie jest znacznie mniejsze od podaży Nie ma natomiast problemów ze zbytem wszelkich tłuszczów Słoniną, smalcem, tłuszczami drobnymi zainteresowani są zarówno odbiorcy krajowi, jak i eksporterzy na wschód.
Odkładają się w dalszym ciągu zapasy wołowiny zwłaszcza mięsa drobnego. Stosunkowo najłatwiej sprzedać ćwierci wołowe świeże z bydła dorosłego, co jest typowe dla tej pory roku. Gromadzą się nadmierne zapasy flaków wołowych, gdyż wyraźnie spadło spożycie tych wyrobów
Na rynku drobiowym podaż kurczaków i indyków oraz ich części jest bardzo duża. Ofertę krajową uzupełnia import. Na razie popyt utrzymuje się na nie zmienionym poziomie, ale bliżej świąt prawdopodobnie wzrośnie.
Od kilku tygodni notowania półtusz wieprzowych utrzymują się na nie zmienionym poziomie 4,60-4,70 zł/kg. Do świąt ceny nie powinny wzrosnąć.
- Rosną zapasy mięsa drobnego wieprzowego, podgardla, podrobów - informuje łódzki makler Ireneusz Grzeszczyk. Zapotrzebowanie jest znacznie mniejsze od podaży Nie ma natomiast problemów ze zbytem wszelkich tłuszczów Słoniną, smalcem, tłuszczami drobnymi zainteresowani są zarówno odbiorcy krajowi, jak i eksporterzy na wschód.
Odkładają się w dalszym ciągu zapasy wołowiny zwłaszcza mięsa drobnego. Stosunkowo najłatwiej sprzedać ćwierci wołowe świeże z bydła dorosłego, co jest typowe dla tej pory roku. Gromadzą się nadmierne zapasy flaków wołowych, gdyż wyraźnie spadło spożycie tych wyrobów
Na rynku drobiowym podaż kurczaków i indyków oraz ich części jest bardzo duża. Ofertę krajową uzupełnia import. Na razie popyt utrzymuje się na nie zmienionym poziomie, ale bliżej świąt prawdopodobnie wzrośnie.
Źródło: Rzeczpospolita