Ceny zbóż, notowania, aktualności

Rynek mięsa – ocena Brukseli i sytuacja w Polsce

Rynek mięsa – ocena Brukseli i sytuacja w Polsce
Europejski rynek wołowiny powinien osiągnąć w średnim terminie wzrost popytu, podaż będzie raczej niska, więc hodowcy bydła będą otrzymywać dobre ceny do 2009 r. - stwierdziła Komisja Europejska. W tym roku przewiduje wzrost spożycia o 9 proc. do 7,35 mln ton. Tendencja wzrostu utrzyma się do 2009 r., kiedy spożycie wyniesie 7,54 mln t.

Produkcja netto mięsa wyniesie w 2003 r. 7,44 mln t i rok później 7,67 mln; po lekkim spadku w 2005/6 r. do 7,56 mln wzrośnie znowu do 7,64 m1n w 2009 r. W 200t r. wyprodukowano 7,44 mln ton.

Produkcja netto wieprzowiny wyniesie w tym roku 17,71 mln t, za rok 17,75 mln, a do 2009 r. będzie stale rosnąć aż do 18,51 mln ton. Spożycie ma kształtować się następująco: 16,56 mln t w 2002 r., i6,61 mln za rok i 17,34 mln w 2009 r. Produkcja drobiu będzie wyglądać tak: 9,08 mln ton w tym roku i 9,13 mln za 7 lat; spożycie per capita: 22,96 kg rocznie i 24,55 kg.

Źródło: Rzeczpospolita