Ceny półtusz i najlepszych mięs nieco wzrosły
Dużo wcześniej niż w ubiegłym roku zakłady mięsne zaczęły tej jesieni gromadzić surowiec na świąteczne wyroby. Powodzenie ma przede wszystkim szynka. Minimalnie (do 4,60-4,70 zł/kg) wzrosły ceny półtusz wieprzowych. Tuczników jest wprawdzie pod dostatkiem, ale zakłady zaczynają powoli ograniczać rozbiór półtusz, gdyż są problemy ze zbytem mięs tanich, jak mięsa drobne, skórki, głowy czy podgardle. Chłodnie wypełnione są zapasami, a eksport na wschód jest niewielki.
Odkłada się w magazynach wołowina, zwłaszcza mięsa drobne. Stosunkowo najłatwiej sprzedać ćwierci wołowe świeże z bydła młodego.
Na rynku drobiowym spadło zainteresowanie mięsem do przetwórstwa. Ceny są ustabilizowane, a podaż wystarczająca. Właściciele ferm liczą na ożywienie przedświąteczne. Zwłaszcza na wzrost sprzedaży indyków.
Odkłada się w magazynach wołowina, zwłaszcza mięsa drobne. Stosunkowo najłatwiej sprzedać ćwierci wołowe świeże z bydła młodego.
Na rynku drobiowym spadło zainteresowanie mięsem do przetwórstwa. Ceny są ustabilizowane, a podaż wystarczająca. Właściciele ferm liczą na ożywienie przedświąteczne. Zwłaszcza na wzrost sprzedaży indyków.
Źródło: Rzeczpospolita