Budowa wytwórni wędlin pochłonie 50 mln zł
Zakłady Mięsne Wierzejki finalizują rozmowy z potencjalnymi wykonawcami zakładu produkcji wędlin. Po jego uruchomieniu, spółka planuje rozszerzenie sieci sklepów firmowych.
Należące do braci Marka i Jana Zdanowskich Zakłady Mięsne Wierzejki (woj. podlaskie) przygotowują budowę zakładu produkcji wędlin w Łukowie. Inwestycja ma pochłonąć 50 mln zł. Dzięki niej firma zwiększy produkcję z ponad 70 do 140 ton wyrobów tygodniowo. Ma to pozwolić spółce na ekspansję sieci sklepów firmowych oraz wyjście na rynki zagraniczne.
Obecnie ZM Wierzejki finalizują umowy z wykonawcami zakładu oraz oczekują na wydanie potrzebnych zezwoleń budowlanych. Przedsięwzięcie rozpocząć ma się jeszcze w tym roku i będzie realizowane etapami. Zakończenie inwestycji planowane jest na 2004 r. Przy produkcji oraz w 30 sklepach braci Zdanowskich zatrudnionych jest obecnie 400 osób. Po uruchomieniu zakładu, liczba ta ma się podwoić.
- Powierzchnia zakładu wyniesie około 1,5 ha. Na działce o powierzchni 4,2 ha znajdą się oprócz zakładu m.in. firmowy sklep oraz restauracja dla klientów i kierowców przyjeżdżających po towar. Szacujemy, że większość produkcji będzie trafiała do sklepów firmowych, zaś 20 ton będzie codziennie wyjeżdżało do zagranicznych odbiorców - mówi Marek Zdanowski, współwłaściciel ZM Wierzejki.
Według właścicieli, budowa zakładu ma być sfinansowana z funduszy strukturalnych Unii Europejskiej, kredytów i wkładu własnego. Wielkość obrotów firmy w 2002 r. szacowana jest na około 50 mln zł. Marek Zdanowski spodziewa się, że każdego roku obroty firmy będą rosły, ponieważ inne przedsiębiorstwa ograniczają produkcję. ZM Wierzejki sposobu na odniesienie sukcesu upatrują także w polityce cenowej.
- Ceny detaliczne wędlin muszą być elastyczne, ponieważ w kraju maleją ceny żywca. Dodatkowo dbamy o odpowiednią logistykę, sieć sprzedaży, dobór i szkolenie personelu w sklepach - wymienia Marek Zdanowski.
Pierwszy zakład braci Zdanowskich powstał w 1991 r. w Wierzejkach. Obecnie spółka ma własne hurtownie, Centrum Mięsno-Restauracyjne w Łukowie, zakład garmażeryjny w Otwocku i zakład rozbioru i pakowania mięsa w Siedlcach.
Należące do braci Marka i Jana Zdanowskich Zakłady Mięsne Wierzejki (woj. podlaskie) przygotowują budowę zakładu produkcji wędlin w Łukowie. Inwestycja ma pochłonąć 50 mln zł. Dzięki niej firma zwiększy produkcję z ponad 70 do 140 ton wyrobów tygodniowo. Ma to pozwolić spółce na ekspansję sieci sklepów firmowych oraz wyjście na rynki zagraniczne.
Obecnie ZM Wierzejki finalizują umowy z wykonawcami zakładu oraz oczekują na wydanie potrzebnych zezwoleń budowlanych. Przedsięwzięcie rozpocząć ma się jeszcze w tym roku i będzie realizowane etapami. Zakończenie inwestycji planowane jest na 2004 r. Przy produkcji oraz w 30 sklepach braci Zdanowskich zatrudnionych jest obecnie 400 osób. Po uruchomieniu zakładu, liczba ta ma się podwoić.
- Powierzchnia zakładu wyniesie około 1,5 ha. Na działce o powierzchni 4,2 ha znajdą się oprócz zakładu m.in. firmowy sklep oraz restauracja dla klientów i kierowców przyjeżdżających po towar. Szacujemy, że większość produkcji będzie trafiała do sklepów firmowych, zaś 20 ton będzie codziennie wyjeżdżało do zagranicznych odbiorców - mówi Marek Zdanowski, współwłaściciel ZM Wierzejki.
Według właścicieli, budowa zakładu ma być sfinansowana z funduszy strukturalnych Unii Europejskiej, kredytów i wkładu własnego. Wielkość obrotów firmy w 2002 r. szacowana jest na około 50 mln zł. Marek Zdanowski spodziewa się, że każdego roku obroty firmy będą rosły, ponieważ inne przedsiębiorstwa ograniczają produkcję. ZM Wierzejki sposobu na odniesienie sukcesu upatrują także w polityce cenowej.
- Ceny detaliczne wędlin muszą być elastyczne, ponieważ w kraju maleją ceny żywca. Dodatkowo dbamy o odpowiednią logistykę, sieć sprzedaży, dobór i szkolenie personelu w sklepach - wymienia Marek Zdanowski.
Pierwszy zakład braci Zdanowskich powstał w 1991 r. w Wierzejkach. Obecnie spółka ma własne hurtownie, Centrum Mięsno-Restauracyjne w Łukowie, zakład garmażeryjny w Otwocku i zakład rozbioru i pakowania mięsa w Siedlcach.
Okiem eksperta: Zdanowscy mają szansę |
Źródło: Puls Biznesu