Marian i Małgorzata Duda otrzymali tytuł "Agrobiznesmen roku"
Już po raz dwunasty przyznano wyróżnienia dla najbardziej przedsiębiorczych i zasłużonych dla polskiego agrobiznesu. Laureatami konkursu, organizowanego przez redakcję miesięcznika "Agrobazar", zostają ludzie sukcesu. Prowadzone przez nich firmy osiągają wyniki zdecydowanie powyżej przeciętnej w skali gospodarki narodowej. Tytuł "Agrobiznesmena Roku 2002" odebrali w tym roku właściciele Zakładów Mięsnych z Sosnowca, państwo Marian i Małgorzata Duda.
Kandydaci rekomendowani są Kapitule m.in. przez biznesmenów, parlamentarzystów, przedstawicieli administracji państwowej, organizacje i związki branżowe przedsiębiorców.
Niewiele jest w Polsce takich firm, które w oparciu o wyłącznie polski kapitał, w tak szybkim tempie, potrafiły znaleźć się w czołówce przedsiębiorstw w swojej branży.
Od 12 Lat Zakłady Mięsne z Sosnowca dynamicznie się rozwijają, z roku na rok zwiększając produkcję. W 1990 roku firma produkowała 2 tony wyrobów dziennie, zatrudniając 20 pracowników. Jednak rosnący na te wyroby popyt oraz surowe normy europejskie związane z integracją, sprawiły, że w 2000 roku została uruchomiona produkcja w nowym zakładzie, którego dzienne możliwości produkcie przekraczają obecnie 200 ton. Wraz z rozwojem firmy, rosną nie tylko przychody, które w tym roku przekroczą 400 mln PLN, ale także wzrasta poziom zatrudnienia. Obecnie jest to już prawie 2000 pracowników.
Najwybredniejszych smakoszy zadowala oferta prawie 300 produktów. Warto podkreślić, że jeden z nich, golonka pieczona bez kości, został nagrodzony w 2002 roku Konsumenckim Znakiem Jakości. Nie bez znaczenia jest fakt, że. wyróżnienie to zostało przyznane przez tak znanych smakoszy, jak: Krystyna Czubówna, Bożena Dykiel, Maryla Rodowicz, Cezary Żak, Maciej Kuroń.
Firma Duda z Sosnowca zasłużyła sobie również na Honorowe Wyróżnienie w III edycji PRO POLONIA OPTILENTA "Dla Polski Dostatniej". przyznawane przez Polską Federację Producentów Żywności. To wyróżnienie podkreśla szczególne osobiste zaangażowanie państwa Duda w działalność i dokonania na rzecz rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej. Nie można również pominąć działalności charytatywnej, którą prowadzi firma, wspierając lokalne instytucje.
Wyroby zakładów z Sosnowca można już nabyć niemal w całej Polsce, zarówno w sklepach detalicznych, jak i hipermarketach. Stały nadzór Weterynaryjnej Inspekcji Sanitarnej i stosowanie nowoczesnych technologii gwarantują wysoką jakość i znakomity smak wyrobów produkowanych przez firmę Duda.
Obecnie zakład wdraża system jakości HACCP oraz ISO 9001 - 2000. Standardy produkcji pozwalają już teraz zaliczyć firmę Duda do grona nielicznych krajowych producentów, spełniających warunki, jakie stawia przed nami Unia Europejska.
Kandydaci rekomendowani są Kapitule m.in. przez biznesmenów, parlamentarzystów, przedstawicieli administracji państwowej, organizacje i związki branżowe przedsiębiorców.
Niewiele jest w Polsce takich firm, które w oparciu o wyłącznie polski kapitał, w tak szybkim tempie, potrafiły znaleźć się w czołówce przedsiębiorstw w swojej branży.
Od 12 Lat Zakłady Mięsne z Sosnowca dynamicznie się rozwijają, z roku na rok zwiększając produkcję. W 1990 roku firma produkowała 2 tony wyrobów dziennie, zatrudniając 20 pracowników. Jednak rosnący na te wyroby popyt oraz surowe normy europejskie związane z integracją, sprawiły, że w 2000 roku została uruchomiona produkcja w nowym zakładzie, którego dzienne możliwości produkcie przekraczają obecnie 200 ton. Wraz z rozwojem firmy, rosną nie tylko przychody, które w tym roku przekroczą 400 mln PLN, ale także wzrasta poziom zatrudnienia. Obecnie jest to już prawie 2000 pracowników.
Najwybredniejszych smakoszy zadowala oferta prawie 300 produktów. Warto podkreślić, że jeden z nich, golonka pieczona bez kości, został nagrodzony w 2002 roku Konsumenckim Znakiem Jakości. Nie bez znaczenia jest fakt, że. wyróżnienie to zostało przyznane przez tak znanych smakoszy, jak: Krystyna Czubówna, Bożena Dykiel, Maryla Rodowicz, Cezary Żak, Maciej Kuroń.
Firma Duda z Sosnowca zasłużyła sobie również na Honorowe Wyróżnienie w III edycji PRO POLONIA OPTILENTA "Dla Polski Dostatniej". przyznawane przez Polską Federację Producentów Żywności. To wyróżnienie podkreśla szczególne osobiste zaangażowanie państwa Duda w działalność i dokonania na rzecz rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej. Nie można również pominąć działalności charytatywnej, którą prowadzi firma, wspierając lokalne instytucje.
Wyroby zakładów z Sosnowca można już nabyć niemal w całej Polsce, zarówno w sklepach detalicznych, jak i hipermarketach. Stały nadzór Weterynaryjnej Inspekcji Sanitarnej i stosowanie nowoczesnych technologii gwarantują wysoką jakość i znakomity smak wyrobów produkowanych przez firmę Duda.
Obecnie zakład wdraża system jakości HACCP oraz ISO 9001 - 2000. Standardy produkcji pozwalają już teraz zaliczyć firmę Duda do grona nielicznych krajowych producentów, spełniających warunki, jakie stawia przed nami Unia Europejska.
Źródło: Rzeczpospolita