Ceny mięsa raczej nie wzrosną
Ceny półtusz wieprzowych kl. R nie zmieniły się, mieszczą się nadal w przedziale 4,50-4,70 zł/kg. Im bliżej świąt tym większe zainteresowanie najlepszym mięsem wieprzowym: szynką, schabem i łopatką. Ceny tych surowców wykazują niewielką tendencję wzrostową. Zdaniem ekspertów nie powinno to jednak spowodować w grudniu wzrostu cen na rynku detalicznym ze względu na dużą konkurencję ofert.
Są natomiast problemy ze sprzedażą głów, podgardla, skórek i innych tanich surowców. Główna przyczyna to minimalny eksport na wschód. Mniejsze zapotrzebowanie zgłasza też rynek krajowy.
Dlatego dość łatwo wynegocjować za te towary stosunkowo niskie ceny.
Wzrosła w stosunku do poprzedniego tygodnia sprzedaż półtusz mrożonych na eksport z rezerw agencyjnych. Na WGT sprzedano w minionym tygodniu ok. 800 t (z oferty blisko 2,8 tys. t). Nie ma natomiast zainteresowania półtuszami dla przetwórstwa krajowego.
Nadal bardzo duża jest podaż wołowiny. Ceny tego mięsa na giełdach w ostatnich tygodniach nie zmieniły się. W tym tygodniu nabywców znalazło około 1,5 tys. t mięsa przeznaczonego na eksport (niewielki procent oferty), po 1,60 zł/kg. Na potrzeby rynku krajowego sprzedano jedynie 5 t (po 4,00 zł/kg).
Zmniejszyło się zainteresowanie drobiem, w tym także mięsem do przetwórstwa. Filety z piersi kurczaka można było w końcu tygodnia kupić po 9,30 zł/kg. Oprócz krajowego oferowane jest na giełdach także importowane mięso indycze, m.in. uda i podudzia, sprowadzane z Anglii i Kanady. Dostawcy spodziewają się wzrostu popytu w okresie przedświątecznym.
Są natomiast problemy ze sprzedażą głów, podgardla, skórek i innych tanich surowców. Główna przyczyna to minimalny eksport na wschód. Mniejsze zapotrzebowanie zgłasza też rynek krajowy.
Dlatego dość łatwo wynegocjować za te towary stosunkowo niskie ceny.
Wzrosła w stosunku do poprzedniego tygodnia sprzedaż półtusz mrożonych na eksport z rezerw agencyjnych. Na WGT sprzedano w minionym tygodniu ok. 800 t (z oferty blisko 2,8 tys. t). Nie ma natomiast zainteresowania półtuszami dla przetwórstwa krajowego.
Nadal bardzo duża jest podaż wołowiny. Ceny tego mięsa na giełdach w ostatnich tygodniach nie zmieniły się. W tym tygodniu nabywców znalazło około 1,5 tys. t mięsa przeznaczonego na eksport (niewielki procent oferty), po 1,60 zł/kg. Na potrzeby rynku krajowego sprzedano jedynie 5 t (po 4,00 zł/kg).
Zmniejszyło się zainteresowanie drobiem, w tym także mięsem do przetwórstwa. Filety z piersi kurczaka można było w końcu tygodnia kupić po 9,30 zł/kg. Oprócz krajowego oferowane jest na giełdach także importowane mięso indycze, m.in. uda i podudzia, sprowadzane z Anglii i Kanady. Dostawcy spodziewają się wzrostu popytu w okresie przedświątecznym.
Źródło: Rzeczpospolita