Ceny zbóż, notowania, aktualności

Przedświąteczne ożywienie

Przedświąteczne ożywienie
Od kilku tygodni cena półtusz wieprzowych utrzymuje się na niezmienionym poziomie. Najczęściej za mięso kl. R płaci się 4,50 zł/kg. Trudno przewidzieć, czy ta sytuacja potrwa jeszcze długo, ponieważ od 2-3 tygodni wyraźnie rośnie zapotrzebowanie na niektóre surowce, głównie szynkę i łopatkę. Natomiast nadal niełatwo sprzedać inne drogie mięsa - karkówkę i schab z kością.

 - Do poszukiwanych gatunków należy także świeży chudy boczek - mówi łódzki makler Ireneusz Grzeszczyk. Stosunkowo mało jest boczku z importu, chętnie widziany jest więc również krajowy. Natomiast boczek tłusty, słabej jakości, nie cieszy się zainteresowaniem.

Odkładają się zapasy mięsa drobnego wieprzowego, skórek, głów, podgardla. Dość łatwo wynegocjować za te towary niskie ceny. Dostawcy zdają sobie sprawę, że okres przedświąteczny to nie sezon na handel tymi produktami. Dlatego wolą pozbyć się ich, otrzymując mniejsze pieniądze, niż ponosić dodatkowe koszty za składowanie.

Nieco wzrosły ceny ćwierci wołowych z bydła dorosłego - 3,70 do 4,00 zł/kg. Mięsa tego jest pod dostatkiem, tak jak i ćwierci z bydła młodego. Największym powodzeniem cieszy się drobne mięso kl. I i kl. II.

Źródło: Rzeczpospolita