Ceny mięsa bez zmian
Na rynku mięsnym od dawna utrzymuje się przewaga podaży nad popytem. Dlatego ceny półtusz wieprzowych pozostają na stosunkowo niskim poziomie. Nadmiar towaru częściowo zdejmuje z rynku interwencyjny skup półtusz. Kontynuowany jest też eksport półtusz wieprzowych z dopłatami.
Do mięsa, które stosunkowo łatwo sprzedać, należą szynka i łopatka. Część zakładów - korzystając z niskich notowań - gromadzi już zapasy surowca na wyroby świąteczne.
Niewielkie jest w dalszym ciągu zapotrzebowanie na tanie surowce wieprzowe. Na wschód wysyła się stosunkowo mało skórek czy nawet tłuszczów.
Powody do narzekań mają także hodowcy bydła. Wołowina ma znikome powodzenie i na rynku krajowym, i u odbiorców zagranicznych. Ceny, zwłaszcza mięsa z bydła dorosłego, są na relatywnie niskim poziomie.
Do mięsa, które stosunkowo łatwo sprzedać, należą szynka i łopatka. Część zakładów - korzystając z niskich notowań - gromadzi już zapasy surowca na wyroby świąteczne.
Niewielkie jest w dalszym ciągu zapotrzebowanie na tanie surowce wieprzowe. Na wschód wysyła się stosunkowo mało skórek czy nawet tłuszczów.
Powody do narzekań mają także hodowcy bydła. Wołowina ma znikome powodzenie i na rynku krajowym, i u odbiorców zagranicznych. Ceny, zwłaszcza mięsa z bydła dorosłego, są na relatywnie niskim poziomie.
Źródło: Rzeczpospolita