Ceny zbóż, notowania, aktualności

Rynek mięsny: najłatwiej sprzedać szynkę

Rynek mięsny: najłatwiej sprzedać szynkę
Na rynku mięsnym od kilku tygodni utrzymuje się przewaga podaży nad popytem. Nadal do skupu trafia dużo tuczników, dlatego ceny półtusz wieprzowych pozostają na stosunkowo niskim poziomie (4,50-4,60 zł za kg kl. R). Jednak nie spadają, gdyż Agencja Rynku Rolnego kontynuuje interwencyjny skup półtusz. Trwa też eksport półtusz wieprzowych z dopłatami - w listopadzie na tych zasadach ma być wysłanych ponad 4 tys. t tego mięsa.

 - Najłatwiej sprzedaje się w dalszym ciągu szynkę - mówi Adam Wierzbowski z NetBrokers. Jej cena od trzech tygodni wynosi ok. 6,20 zł kg. Poszukiwana jest także łopatka (5,10-5,30 zł kg).

Stosunkowo tanie są wciąż skórki i głowy wieprzowe. Również cena tłuszczów drobnych utrzymuje się na poziomie 1,60-1,70 zł za kg. W ciągu 2 ostatnich tygodni o 30 gr na kilogramie podrożała słonina - obecnie kosztuje ok. 2,50 zł kg. Oprócz odbiorców krajowych surowcami tymi interesują się przygraniczne chłodnie, gdzie zaopatrują się drobni przedsiębiorcy ze wschodu.

Wołowina - bez zmian - cieszy się niewielkim powodzeniem. Skromny jest jej eksport. Niewielkie ilości trafiają na wschód, nieliczne zakłady mające stosowne uprawnienia sprzedają to mięso do UE.

Ceny drobiu wahają się. W ciągu miesiąca np. notowania filetów z piersi zmieniały się od 10,5 do 12 zł za kg. Wynika to ze zmiennej podaży, związanej z cyklem produkcyjnym drobiu.

Źródło: Rzeczpospolita