Ceny zbóż, notowania, aktualności

Na rynku mięsnym od wielu tygodni utrzymuje się przewaga podaży nad popytem

Na rynku mięsnym od wielu tygodni utrzymuje się przewaga podaży nad popytem
Duży skup tuczników powoduje, że ceny półtusz wieprzowych są niskie (4,50-4,70 zł/kg kl. R). W ubiegłym roku o tej porze za półtusze płacono ok. 6,50-6,60 zł/kg.

Poza szynką - trudno sprzedać wszystko. Małe jest zapotrzebowanie rynku krajowego. Niewielki jest też eksport. Na cotygodniowej sesji przetargowej na Warszawskiej Giełdzie Towarowej nabywców znalazła w tym tygodniu tylko jedna czwarta oferowanych półtusz mrożonych, przeznaczonych na eksport (po cenie 3,00 zł/kg).

Mały zbyt za wschodnią granicą powoduje, że bardzo nisko notowane są także skórki i głowy wieprzowe. Zwykle surowce te jesienią drożały, w tym roku jest inaczej.

Wzrosły natomiast ostatnio ceny tłuszczów. Więcej płaci się na giełdach za tłuszcze drobne twarde, smalec i słoninę. Jedynym towarem z rezerw ARR, który na przetargu na WGT sprzedano w całości i to po cenie wyższej od wywoławczej, był właśnie smalec.

Niewielkie jest zainteresowanie wołowiną, zwłaszcza mrożoną. Na przetargu mięsa z rezerw ARR sprzedano w tym tygodniu tylko ok. 5 proc. oferowanych ćwierci z bydła dorosłego na eksport, po 2,00 zł/kg. Na rynku krajowym odbiorcy interesują się przede wszystkim wołowiną świeżą, z bydła młodego.

Spadły ceny drobiu, zarówno całego, jak i elementów, w tym do niedawna najbardziej poszukiwanych - filetów z piersi kurczaka. Kurczaki świeże były w minionym tygodniu dostępne na giełdach po 4,00 zł/kg. Natomiast piersi bez kości można było kupić poniżej 10,00 zł/kg.

Źródło: Rzeczpospolita