Na rynku mięsnym od wielu tygodni utrzymuje się przewaga podaży nad popytem
Duży skup tuczników powoduje, że ceny półtusz wieprzowych są niskie (4,50-4,70 zł/kg kl. R). W ubiegłym roku o tej porze za półtusze płacono ok. 6,50-6,60 zł/kg.
Poza szynką - trudno sprzedać wszystko. Małe jest zapotrzebowanie rynku krajowego. Niewielki jest też eksport. Na cotygodniowej sesji przetargowej na Warszawskiej Giełdzie Towarowej nabywców znalazła w tym tygodniu tylko jedna czwarta oferowanych półtusz mrożonych, przeznaczonych na eksport (po cenie 3,00 zł/kg).
Mały zbyt za wschodnią granicą powoduje, że bardzo nisko notowane są także skórki i głowy wieprzowe. Zwykle surowce te jesienią drożały, w tym roku jest inaczej.
Wzrosły natomiast ostatnio ceny tłuszczów. Więcej płaci się na giełdach za tłuszcze drobne twarde, smalec i słoninę. Jedynym towarem z rezerw ARR, który na przetargu na WGT sprzedano w całości i to po cenie wyższej od wywoławczej, był właśnie smalec.
Niewielkie jest zainteresowanie wołowiną, zwłaszcza mrożoną. Na przetargu mięsa z rezerw ARR sprzedano w tym tygodniu tylko ok. 5 proc. oferowanych ćwierci z bydła dorosłego na eksport, po 2,00 zł/kg. Na rynku krajowym odbiorcy interesują się przede wszystkim wołowiną świeżą, z bydła młodego.
Spadły ceny drobiu, zarówno całego, jak i elementów, w tym do niedawna najbardziej poszukiwanych - filetów z piersi kurczaka. Kurczaki świeże były w minionym tygodniu dostępne na giełdach po 4,00 zł/kg. Natomiast piersi bez kości można było kupić poniżej 10,00 zł/kg.
Poza szynką - trudno sprzedać wszystko. Małe jest zapotrzebowanie rynku krajowego. Niewielki jest też eksport. Na cotygodniowej sesji przetargowej na Warszawskiej Giełdzie Towarowej nabywców znalazła w tym tygodniu tylko jedna czwarta oferowanych półtusz mrożonych, przeznaczonych na eksport (po cenie 3,00 zł/kg).
Mały zbyt za wschodnią granicą powoduje, że bardzo nisko notowane są także skórki i głowy wieprzowe. Zwykle surowce te jesienią drożały, w tym roku jest inaczej.
Wzrosły natomiast ostatnio ceny tłuszczów. Więcej płaci się na giełdach za tłuszcze drobne twarde, smalec i słoninę. Jedynym towarem z rezerw ARR, który na przetargu na WGT sprzedano w całości i to po cenie wyższej od wywoławczej, był właśnie smalec.
Niewielkie jest zainteresowanie wołowiną, zwłaszcza mrożoną. Na przetargu mięsa z rezerw ARR sprzedano w tym tygodniu tylko ok. 5 proc. oferowanych ćwierci z bydła dorosłego na eksport, po 2,00 zł/kg. Na rynku krajowym odbiorcy interesują się przede wszystkim wołowiną świeżą, z bydła młodego.
Spadły ceny drobiu, zarówno całego, jak i elementów, w tym do niedawna najbardziej poszukiwanych - filetów z piersi kurczaka. Kurczaki świeże były w minionym tygodniu dostępne na giełdach po 4,00 zł/kg. Natomiast piersi bez kości można było kupić poniżej 10,00 zł/kg.
Źródło: Rzeczpospolita