Ceny zbóż, notowania, aktualności

Mięso nadal tanie

Mięso nadal tanie
Na rynku mięsnym utrzymuje się przewaga podaży nad popytem. Duży skup tuczników powoduje, że ceny półtusz wieprzowych pozostają na stosunkowo niskim poziomie (4,50-4,70 zł/kg kl. R). Sytuacja byłaby jeszcze gorsza dla producentów mięsa, gdyby nie eksport z dopłatami i skup Agencji Rynku Rolnego.

 - Stosunkowo łatwo znaleźć nabywców jedynie na szynkę - mówi Dariusz Stawski z Domu Handlowego Agro w Łodzi. Są problemy ze sprzedażą innych najlepszych gatunków mięsa, jak schab łopatka czy karkówka. W związku z tym ceny powoli spadają, ostatnio potaniała szczególnie karkówka z kością.

Bardzo nisko notowane są skórki i głowy wieprzowe. Zwykle surowce te jesienią drożały, do 2,00 zł/kg i więcej. W tym roku ceny głów wahają się od 0,90 do 1,20 zł/kg, a skórek - od 1,00 do 1,20 zł/kg.

Głowy wykorzystuje się do produkcji tanich wyrobów, jak salcesony czy kaszanki, na które popyt w tym roku jest wyraźnie mniejszy.

Skórki były w dużej części eksportowane na wschód. W 2002 r sprzedaje się do Rosji, na Ukrainę i Białoruś znacznie mniej mięsa niż w roku poprzednim. Tańsze sprowadzane jest z Europy Zachodniej. Dodatkowym utrudnieniem, zwłaszcza w przypadku Ukrainy i Białorusi, są wysokie opłaty graniczne.

Źródło: Rzeczpospolita