Duża podaż mięsa i drobiu
Na rynku mięsnym w dalszym ciągu jest duża podaż wieprzowiny. Wzrósł nieco popyt na najlepsze gatunki mięsa (także mrożone), jak szynka i łopatka bez kości. Maklerzy twierdzą, że zakłady które produkują wyroby finalne (wędliny mięso kulinarne), korzystając z relatywnie niskich cen już teraz zaczynają gromadzić zapasy na zaopatrzenie świąteczne.
Minimalnie spały ceny półtusz wieprzowych. W tym tygodniu są one dostępne po 4,65 zł/kg. Obniżyły się również, o 10-15 proc., notowania głów wieprzowych. Podniosły się natomiast ceny słoniny tłuszczów drobnych, a także smalcu. Wiąże się to ze zwiększonym eksportem tych produktów na wschód oraz ze wzrostem zapotrzebowania na rynku krajowym.
Niewiele zmieniło się w ciągu tygodnia na rynku wołowiny. Podaż ćwierci znacznie przewyższa popyt. Pod dostatkiem jest mięsa drobnego i flaków W ofertach sprzedaży wystawiane są ceny wywoławcze, ale zwykłe po negocjacjach są one obniżane.
- Minimalnie (do 4,50-5,00 zł/kg) spadły hurtowe ceny kurczaków - informuje łódzki makler Ireneusz Grzeszczyk. Wynika to z sezonowego wzrostu dostaw żywca drobiowego do ubojni. Stopniowo zwiększa się podaż filetów z piersi kurczaka i indyka, które nadal cieszą się dużym powodzeniem. Rynek jest dobrze zaopatrzony także w tańsze asortymenty drobiowe, m.in. korpusy i podroby.
Minimalnie spały ceny półtusz wieprzowych. W tym tygodniu są one dostępne po 4,65 zł/kg. Obniżyły się również, o 10-15 proc., notowania głów wieprzowych. Podniosły się natomiast ceny słoniny tłuszczów drobnych, a także smalcu. Wiąże się to ze zwiększonym eksportem tych produktów na wschód oraz ze wzrostem zapotrzebowania na rynku krajowym.
Niewiele zmieniło się w ciągu tygodnia na rynku wołowiny. Podaż ćwierci znacznie przewyższa popyt. Pod dostatkiem jest mięsa drobnego i flaków W ofertach sprzedaży wystawiane są ceny wywoławcze, ale zwykłe po negocjacjach są one obniżane.
- Minimalnie (do 4,50-5,00 zł/kg) spadły hurtowe ceny kurczaków - informuje łódzki makler Ireneusz Grzeszczyk. Wynika to z sezonowego wzrostu dostaw żywca drobiowego do ubojni. Stopniowo zwiększa się podaż filetów z piersi kurczaka i indyka, które nadal cieszą się dużym powodzeniem. Rynek jest dobrze zaopatrzony także w tańsze asortymenty drobiowe, m.in. korpusy i podroby.
Źródło: Rzeczpospolita