W handlu mięsem nadal podaż znacznie przewyższa popyt
Na rynku mięsnym podaż przewyższa popyt i rosną zapasy. Ceny wywoławcze wieprzowiny stopniowo spadają. Taka sytuacja powstała na skutek znacznego zmniejszenia po wakacjach popytu na krajowym rynku detalicznym. Mały jest również eksport.
Podobnie jest z wołowiną. Jest jej dużo na rynku z bieżącej produkcji i w chłodniach. Pokaźne są rezerwy ze skupu interwencyjnego, zorganizowanego w ubiegłym roku przez ARR.
Agencja wprowadza ostatnio rozwiązania, które być może ożywią eksport tego mięsa. W tym tygodniu na sesji na WGT sprzedano jedynie ok. 15 proc. oferowanych ćwierci z bydła dorosłego na eksport (cena wywoławcza - 2,00 zł/kg).
Wyraźnie natomiast wzrosło, w porównaniu z okresem sprzed wakacji, zapotrzebowanie na drób. Poszukiwane są zwłaszcza filety z piersi kurczaka i indyka do dalszego przetwórstwa. Ceny tych surowców powoli rosną.
Podobnie jest z wołowiną. Jest jej dużo na rynku z bieżącej produkcji i w chłodniach. Pokaźne są rezerwy ze skupu interwencyjnego, zorganizowanego w ubiegłym roku przez ARR.
Agencja wprowadza ostatnio rozwiązania, które być może ożywią eksport tego mięsa. W tym tygodniu na sesji na WGT sprzedano jedynie ok. 15 proc. oferowanych ćwierci z bydła dorosłego na eksport (cena wywoławcza - 2,00 zł/kg).
Wyraźnie natomiast wzrosło, w porównaniu z okresem sprzed wakacji, zapotrzebowanie na drób. Poszukiwane są zwłaszcza filety z piersi kurczaka i indyka do dalszego przetwórstwa. Ceny tych surowców powoli rosną.
Źródło: Rzeczpospolita