Skuteczne negocjacje cen mięsa
Na rynku mięsnym nadal utrzymuje się nadwyżka podaży nad popytem. Zakłady decydują się sprzedawać posiadane surowce taniej, aby nie powiększać zapasów w magazynach. Ceny wywoławcze w ciągu minionego tygodnia nie zmieniły się, ale możliwe są skuteczne negocjacje.
- Wzrosło trochę zapotrzebowanie jedynie na dobrej jakości mięso wieprzowe drobne kl. I i II - informuje Ireneusz Grzeszczyk z łódzkiego biura maklerskiego.
Poza tym poszukiwany jest duński boczek, ale import tego surowca jest obecnie niewielki. Klienci pytają też o tłuszcze drobne, smalec, podgardle, z tym że gotowi są płacić bardzo niskie ceny.
Na cotygodniowym przetargu na półtusze wieprzowe mrożone sprzedano 50 proc. oferowanego mięsa na eksport po średniej cenie 3,01 zł/kg. Nie było natomiast w ogóle zainteresowania półtuszami przeznaczonymi na rynek krajowy.
Niewiele w tym tygodniu sprzedano ćwierci wołowych na eksport - tylko ok. 5 proc. tego, co Agencja Rynku Rolnego wystawiła we wtorek na przetargu - mimo że cena wywoławcza była niska: 2,00 zł/kg. Mały jest także popyt na świeże ćwierci i drobne mięso wołowe, oferowane na giełdach.
Wciąż duże jest zapotrzebowanie na najlepsze gatunki mięsa drobiowego: filety z piersi kurczaka i indyka. Podaż tych surowców jest niewystarczająca. Poszukiwane są również najtańsze asortymenty drobiowe: kury i porcje rosołowe.
- Wzrosło trochę zapotrzebowanie jedynie na dobrej jakości mięso wieprzowe drobne kl. I i II - informuje Ireneusz Grzeszczyk z łódzkiego biura maklerskiego.
Poza tym poszukiwany jest duński boczek, ale import tego surowca jest obecnie niewielki. Klienci pytają też o tłuszcze drobne, smalec, podgardle, z tym że gotowi są płacić bardzo niskie ceny.
Na cotygodniowym przetargu na półtusze wieprzowe mrożone sprzedano 50 proc. oferowanego mięsa na eksport po średniej cenie 3,01 zł/kg. Nie było natomiast w ogóle zainteresowania półtuszami przeznaczonymi na rynek krajowy.
Niewiele w tym tygodniu sprzedano ćwierci wołowych na eksport - tylko ok. 5 proc. tego, co Agencja Rynku Rolnego wystawiła we wtorek na przetargu - mimo że cena wywoławcza była niska: 2,00 zł/kg. Mały jest także popyt na świeże ćwierci i drobne mięso wołowe, oferowane na giełdach.
Wciąż duże jest zapotrzebowanie na najlepsze gatunki mięsa drobiowego: filety z piersi kurczaka i indyka. Podaż tych surowców jest niewystarczająca. Poszukiwane są również najtańsze asortymenty drobiowe: kury i porcje rosołowe.
Źródło: Rzeczpospolita