Ceny zbóż, notowania, aktualności

Skuteczne negocjacje cen mięsa

Skuteczne negocjacje cen mięsa
Na rynku mięsnym nadal utrzymuje się nadwyżka podaży nad popytem. Zakłady decydują się sprzedawać posiadane surowce taniej, aby nie powiększać zapasów w magazynach. Ceny wywoławcze w ciągu minionego tygodnia nie zmieniły się, ale możliwe są skuteczne negocjacje.

 - Wzrosło trochę zapotrzebowanie jedynie na dobrej jakości mięso wieprzowe drobne kl. I i II - informuje Ireneusz Grzeszczyk z łódzkiego biura maklerskiego.

Poza tym poszukiwany jest duński boczek, ale import tego surowca jest obecnie niewielki. Klienci pytają też o tłuszcze drobne, smalec, podgardle, z tym że gotowi są płacić bardzo niskie ceny.

Na cotygodniowym przetargu na półtusze wieprzowe mrożone sprzedano 50 proc. oferowanego mięsa na eksport po średniej cenie 3,01 zł/kg. Nie było natomiast w ogóle zainteresowania półtuszami przeznaczonymi na rynek krajowy.

Niewiele w tym tygodniu sprzedano ćwierci wołowych na eksport - tylko ok. 5 proc. tego, co Agencja Rynku Rolnego wystawiła we wtorek na przetargu - mimo że cena wywoławcza była niska: 2,00 zł/kg. Mały jest także popyt na świeże ćwierci i drobne mięso wołowe, oferowane na giełdach.

Wciąż duże jest zapotrzebowanie na najlepsze gatunki mięsa drobiowego: filety z piersi kurczaka i indyka. Podaż tych surowców jest niewystarczająca. Poszukiwane są również najtańsze asortymenty drobiowe: kury i porcje rosołowe.

Źródło: Rzeczpospolita