Niespodzianki z wołowiną
Wykryty przed tygodniem drugi w Polsce przypadek choroby BSE nie wpłynął na osłabienie, minimalnego zresztą już od dłuższego czasu, popytu na mięso wołowe. Przeciwnie, w tych dniach wzrosła nieco sprzedaż drobnego mięsa kl. II, co jednak maklerzy wiążą z realizacją wcześniej zawartych kontraktów eksportowych.
- W ostatnich tygodniach zainteresowanie wołowiną było niewielkie - twierdzi Jarosław Ogorzewski z Domu Maklerskiego Agrohandel w Łodzi. Ujawnienie kolejnego przypadku choroby BSE nie wpłynęło na zmianę notowań oferowanych na giełdach ćwierci z bydła młodego i dorosłego. Nadal mięso młode świeże kosztuje ok. 5,70 zł/kg, a ze sztuk dorosłych - 3,60-3,80 zł/kg. Wzrosła natomiast sprzedaż i ceny (z 4,30 do 4,70 zł/kg) dwójki wołowej. Wiąże się to jednak z terminem realizacji zawartych wcześnie kontraktów eksportowych na wschód.
Na wtorkowej sesji przetargowej na Warszawskiej Giełdzie Towarowej sprzedano z rezerw Agencji Rynku Rolnego 1560 t (ponad 13 proc.) wystawionych ćwierci wołowych mrożonych, przeznaczonych na eksport. Czyli mniej niż przed tygodniem, kiedy znaleźli się chętni na ok. 20 proc. oferowanego mięsa. Na początku sierpnia, a więc zanim ujawniono ostatni przypadek choroby, przy wyższej cenie wywoławczej (3,00 zł/kg, obecnie 2,50 zł/kg) sprzedawano na przetargu zaledwie kilka procent oferowanego towaru.
Nadal jest średni popyt na mięso wieprzowe. Ceny półtusz świeżych kl. R utrzymują się na poziomie 5,00-5,20 zł/kg
Szynka z kością notowana jest na giełdach od 6,35 do 6,50 zł/kg, schab od 10,20 do 10,50 zł/kg. Tanie są takie surowce, jak skórki, głowy, tłuszczy drobny, a także smalec.
- W ostatnich tygodniach zainteresowanie wołowiną było niewielkie - twierdzi Jarosław Ogorzewski z Domu Maklerskiego Agrohandel w Łodzi. Ujawnienie kolejnego przypadku choroby BSE nie wpłynęło na zmianę notowań oferowanych na giełdach ćwierci z bydła młodego i dorosłego. Nadal mięso młode świeże kosztuje ok. 5,70 zł/kg, a ze sztuk dorosłych - 3,60-3,80 zł/kg. Wzrosła natomiast sprzedaż i ceny (z 4,30 do 4,70 zł/kg) dwójki wołowej. Wiąże się to jednak z terminem realizacji zawartych wcześnie kontraktów eksportowych na wschód.
Na wtorkowej sesji przetargowej na Warszawskiej Giełdzie Towarowej sprzedano z rezerw Agencji Rynku Rolnego 1560 t (ponad 13 proc.) wystawionych ćwierci wołowych mrożonych, przeznaczonych na eksport. Czyli mniej niż przed tygodniem, kiedy znaleźli się chętni na ok. 20 proc. oferowanego mięsa. Na początku sierpnia, a więc zanim ujawniono ostatni przypadek choroby, przy wyższej cenie wywoławczej (3,00 zł/kg, obecnie 2,50 zł/kg) sprzedawano na przetargu zaledwie kilka procent oferowanego towaru.
Nadal jest średni popyt na mięso wieprzowe. Ceny półtusz świeżych kl. R utrzymują się na poziomie 5,00-5,20 zł/kg
Szynka z kością notowana jest na giełdach od 6,35 do 6,50 zł/kg, schab od 10,20 do 10,50 zł/kg. Tanie są takie surowce, jak skórki, głowy, tłuszczy drobny, a także smalec.
Źródło: Rzeczpospolita