Ceny zbóż, notowania, aktualności

Wzrost produkcji drobiu

Wzrost produkcji drobiu
Produkcja drobiu w Polsce w zeszłym roku wzrosła o 1/5 i teraz sięga już prawie miliona ton. Jak zwykle - jeśli czegoś jest dużo, to i ceny niskie. Skutek jest taki, że tylko czasami produkcja brojlerów zbliża się do granicy opłacalności, ale najczęściej trzeba do niej dopłacać. Za kilogram żywca ubojnie płacą około 2,70 zł. Osiem late temu ceny były o 50 gr wyższe, a koszty energii i pasz o połowę niższe. Jeszcze gorzej jest z produkcją jaj. Teraz brakuje pieniędzy na pisklęta, karmę czy spłaty zaciągniętych kredytów. Nie ma mowy o inwestycjach, a kurniki też potrzebują modernizacji.

Ten tydzień upłynął drobiarzom spokojnie. Ceny skupu żywca nie zmieniły się, ale ubojnie odbierały więcej kurczaków niż zwykle. Zwiększony popyt utrzymuje się głównie na skrzydła, ćwiartki, piersi - czyli to co nadaje się na grilla. To zasługa ładnej pogody, długiego weekendu i przyjazdu Papieża.

Źródło: Agrobiznes, TVP1