Ceny zbóż, notowania, aktualności

Targi o ceny mięsa

Targi o ceny mięsa
Obecny sezon letni jest dla producentów mięsa o wiele gorszy niż poprzedni. Mniejszy jest popyt, relatywnie niskie ceny Kupujący mocno się targują, łatwo sprzedać jedynie to, co kosztuje mniej niż u innych. Stosunkowo tanio można kupić głównie ten towar, który zalega chłodnie.

Dość szybko znajduje nabywców mrożona słonina, ale w cenie poniżej 2 zł kg, tłuszcz drobny do 1,2 zł kg, drobne mięso wieprzowe po 4,1-4,2 za kg.

 - Podobnie jak w ubiegłym tygodniu, świeże półtusze wieprzowe wystawiane są po 5,2-5,4 zł za kg - mówi Dariusz Stawski z domu handlowego Agro w Łodzi. Ceny schabu mieszczą się w przedziale 10-11 zł kg, szynki 6,5-6,8 zł kg.

Sporo jest wieprzowiny importowanej z Danii, Holandii, Belgii. W ofertach giełdowych można znaleźć świeże przodki, odkostnione szynki i schaby karkówkę, mięsa drobne.

Mały jest nadal popyt na wołowinę, ale sprzedaje się jej więcej niż przed kilkoma tygodniami. Supermarkety zamawiają wołowinę z młodego bydła, są klienci zainteresowani mięsem drobnym kl. II, jeśli jest ono w przystępnej cenie.

Wzrosło zapotrzebowanie na drób do dalszego przetwórstwa. Zakłady szukają piersi kurczaka i indyka, podudzi i udek indyczych. Filety z piersi kurczaka oferowane są na giełdach po 9,2 zł kg, a z indyka po 10,4 zł kg.

Źródło: Rzeczpospolita