Małe zainteresowanie mięsem na eksport
Na rynku mięsnym ubiegły tydzień nie przyniósł istotnych zmian. Ceny wywoławcze wieprzowiny nie zmieniły się. Na ogół jednak po negocjacjach zostaje ona sprzedana taniej. Półtusze wieprzowe świeże wystawiane były w minionym tygodniu po 5,2-5,3 zł za kg.
Na przetargu oferowano półtusze wieprzowe mrożone z rezerw Agencji Rynku Rolnego, przeznaczone na rynek krajowy oraz na eksport. Sprzedano jedną czwartą półtusz na eksport, po średniej cenie 3,6 zł za kg, i 13 proc. półtusz oferowanych dla odbiorców krajowych, po 5,37 zł kg. t Największe są tego lata problemy ze sprzedażą drobnego mięsa wieprzowego. Sytuacja jest dokładnie odwrotna od tej z lat ubiegłych. Zwykle latem popyt na to mięso zwiększał się. Było ono wykorzystywane przy wytwarzaniu kiełbasy i konserw Produkcja tych wyrobów na rynek krajowy i na eksport znacznie się jednak ostatnio zmniejszyła. Dlatego drastycznie spadło zapotrzebowanie na drobne mięso. Wciąż są problemy ze sprzedażą wołowiny Na przetargu w kończącym się tygodniu nabywców znalazło jedynie około 3 proc. oferowanych ćwierci wołowych, po cenie 3 zł kg. Wzrosło zainteresowanie mięsem drobiowym. Zakłady kupują na giełdach m.in. piersi i udźce indycze do dalszego przetwórstwa.
Na przetargu oferowano półtusze wieprzowe mrożone z rezerw Agencji Rynku Rolnego, przeznaczone na rynek krajowy oraz na eksport. Sprzedano jedną czwartą półtusz na eksport, po średniej cenie 3,6 zł za kg, i 13 proc. półtusz oferowanych dla odbiorców krajowych, po 5,37 zł kg. t Największe są tego lata problemy ze sprzedażą drobnego mięsa wieprzowego. Sytuacja jest dokładnie odwrotna od tej z lat ubiegłych. Zwykle latem popyt na to mięso zwiększał się. Było ono wykorzystywane przy wytwarzaniu kiełbasy i konserw Produkcja tych wyrobów na rynek krajowy i na eksport znacznie się jednak ostatnio zmniejszyła. Dlatego drastycznie spadło zapotrzebowanie na drobne mięso. Wciąż są problemy ze sprzedażą wołowiny Na przetargu w kończącym się tygodniu nabywców znalazło jedynie około 3 proc. oferowanych ćwierci wołowych, po cenie 3 zł kg. Wzrosło zainteresowanie mięsem drobiowym. Zakłady kupują na giełdach m.in. piersi i udźce indycze do dalszego przetwórstwa.
Źródło: Rzeczpospolita