ARR ogłasza przetarg otwarty na eksporterów mięsa wołowego bez kości z dopłatą agencyjną w 2002 r.
Warunki przetargu otwartego na wybór krajowych przedsiębiorców dokonujących eksportu mięsa wołowego bez kości pochodzenia krajowego z dopłatą Agencji Rynku Rolnego w 2002 r.
1. Przedmiotem eksportu przez przedsiębiorców będzie świeże lub chłodzone mięso wołowe bez kości pochodzenia krajowego objęte pozycją taryfową PCN 0201 30 00 0 oraz mrożone mięso wołowe bez kości objęte pozycją taryfową PCN 0202 30, oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami.
2. Dopłatami objęte będzie mięso wołowe bez kości pochodzenia krajowego pozyskane z półtusz klas E1, E2, E3, U1, U2, U3, R1, R2, R3, z jałówek, wolców, buhajków w wieku do 24 miesięcy w odniesieniu do wszystkich wymienionych grup bydła, spełniających wymagania normy PN-91/A-82001 wraz ze zmianą A2 do tej normy.
3. Eksportu mięsa wołowego bez kości pochodzenia krajowego z dopłatą ARR dokonywać będą we własnym imieniu oraz na własny koszt i ryzyko krajowi przedsiębiorcy prowadzący działalność gospodarczą w zakresie obrotu towarowego z zagranicą artykułami rolno-spożywczymi.
Nie dopuszcza się powierzania wykonania umowy w całości lub części osobie trzeciej.
4. Krajowy przedsiębiorca, jest to osoba fizyczna, osoba prawna, a także jednostka organizacyjna nie posiadająca osobowości prawnej mająca miejsce zamieszkania i siedzibę na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz prowadząca działalność gospodarczą.
5. Przedsiębiorcy będą wybrani w drodze przetargu otwartego organizowanego przez Centralę Agencji Rynku Rolnego w oparciu o niniejsze warunki przetargu.
6. W przypadku niewykorzystania kwoty przeznaczonej na dopłaty do eksportu mięsa wołowego bez kości w pierwszym przetargu, dopuszcza się możliwość przeprowadzenia kolejnego przetargu.
7. Przedmiotem przetargu będzie określona w zł/kg wysokość dopłaty do eksportu mięsa wołowego bez kości pochodzenia krajowego, w ramach środków finansowych określonych w Rocznym programie działań interwencyjnych Agencji Rynku Rolnego na 2002 r. zatwierdzonym Uchwałą Nr 124/2002 Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2002 r.
8. Warunkiem przystąpienia do przetargu jest:
11. Wadium ulega przepadkowi na rzecz ARR, jeżeli przedsiębiorca, którego oferta została przyjęta odmówi zawarcia umowy.
12. Oferta przetargowa na eksport mięsa wołowego bez kości z dopłatą ARR powinna być sporządzona w formie pisemnej w języku polskim pod rygorem nieważności. Przedsiębiorca może złożyć tylko jedną ofertę. Oferta musi być podpisana przez osoby upoważnione do reprezentowania przedsiębiorcy, zgodnie z przedłożonym wyciągiem z rejestru handlowego lub zaświadczeniem o wpisie do ewidencji podmiotów gospodarczych lub wyciągiem z Krajowego Rejestru Sądowego.
13. Oferty powinny być złożone w zapieczętowanych kopertach z napisem OFERTA-eksport mięsa wołowego bez kości z dopłatą ARR w Kancelarii Agencji (pokój 103), 00-400 Warszawa, ul. Nowy Świat 6/12, w terminie do dnia 26.08.2002 r. do godz. 15.00.
14. Ważna oferta musi zawierać:
16. Ocenę nadesłanych ofert oraz wybór najkorzystniejszych ofert przeprowadza Komisja Przetargowa powołana przez Prezesa ARR.
17. Posiedzenie Komisji Przetargowej odbędzie się w dniu 27.08.2002 r.
18. Posiedzenie Komisji prowadzi Przewodniczący, który określi tryb jej pracy.
19. Komisja Przetargowa odrzuca ofertę jeżeli:
22. Agencja kierując się potrzebą racjonalnego wykorzystania środków przeznaczonych na dopłaty, będzie miała prawo redukcji ilości mięsa wołowego bez kości przeznaczonego na eksport z dopłatą w ramach poszczególnych ofert, przy zachowaniu kryteriów określonych w pkt. 20.
23. O wynikach przetargu zostaną poinformowani wszyscy biorący w nim udział przedsiębiorcy. Przedsiębiorcy, których oferty zostaną przyjęte będą powiadomieni o przyjętych ilościach (w tonach) mięsa wołowego bez kości, na które zostanie podpisana umowa.
24. Z wybranymi w drodze przetargu przedsiębiorcami, Agencja w ciągu 10 dni roboczych od daty rozstrzygnięcia przetargu zawrze umowy na dopłaty do eksportu mięsa wołowego bez kości pochodzenia krajowego w systemie Eksport z dopłatą ARR, w których zobowiąże przedsiębiorców do:
26. Ilość mięsa wołowego bez kości będąca przedmiotem eksportu powinna stanowić nie więcej niż 40% udokumentowanej przez dostawcę mięsa ilości zakupionego żywca wołowego.
27. Warunkiem zawarcia umowy z ARR będzie wniesienie przez przedsiębiorcę, przed jej podpisaniem, zabezpieczenia należytego wykonania umowy, w wysokości 50 zł/tonę umownej ilości mięsa wołowego bez kości przeznaczonego na eksport z dopłatą.
Zabezpieczenie powinno być wniesione w formie kaucji gotówkowej lub w postaci nieodwołalnej i bezwarunkowej gwarancji bankowej:
29. Dopłatami nie może być objęte mięso wołowe bez kości pochodzenia krajowego pozyskane z ćwierćtusz wołowych zakupionych przez przedsiębiorców z zapasów Agencji Rynku Rolnego.
30. Mięso wołowe bez kości, które zostało wyeksportowane w systemie Eksport z dopłatą ARR, nie może być ponownie wprowadzone na polski obszar celny.
31. Podstawą do dokonania przez Agencję dopłat do wyeksportowanego mięsa wołowego bez kości będzie złożenie w Agencji w terminie określonym w pkt. 24 h), następującej dokumentacji:
33. Wyeksportowanie co najmniej 90 % ilości umownej mięsa wołowego bez kości przy zachowaniu pozostałych warunków umownych uważa się za należyte wykonanie umowy. W takim przypadku Agencja wypłaci kwotę dopłat wg stawki określonej w umowie za faktycznie wyeksportowane ilości mięsa wołowego bez kości i zwróci przedsiębiorcy pełną kwotę zabezpieczenia należytego wykonania umowy.
34. Wyeksportowanie mniej niż 90% umownej ilości mięsa wołowego bez kości przy zachowaniu pozostałych warunków umowy uważa się za nienależyte wykonanie umowy i w tym przypadku Agencja stosować będzie następujące zasady wypłaty dopłat i przejęcia zabezpieczenia należytego wykonania umowy:
36. W przypadku stwierdzenia, że dostawca mięsa wołowego bez kości stosował ceny zakupu żywca wołowego niższe niż 3,00 zł/kg (bez VAT) Przedsiębiorca zwróci Agencji kwotę dopłat do eksportu mięsa wołowego bez kości, wraz z odsetkami ustawowymi, proporcjonalnie do ilości mięsa pozyskanego z żywca wołowego, do którego nie zastosowano wyżej wymienionej ceny zakupu, przyjmując w rozliczeniu 2,5 kg żywca na 1 kg mięsa.
37. W przypadku stwierdzenia ponownego wprowadzenia przez przedsiębiorcę do obrotu na polskim obszarze celnym, mięsa wołowego bez kości wyeksportowanego w systemie Eksport z dopłatą ARR, przedsiębiorca zwróci całą kwotę dopłat wypłaconą przez Agencję w ramach realizacji umowy wraz z ustawowymi odsetkami, powiększoną o 50%.
38. Przedsiębiorca zobowiązany będzie do przechowywania dokumentacji, o której mowa w pkt. 31 przez okres 5 lat.
39. Agencja lub inna uprawniona instytucja kontrolna, ma prawo do kontroli należytego przestrzegania warunków realizacji zawartych umów, w tym także kontroli dokumentów, które bezpośrednio są związane z realizacją umowy zarówno u przedsiębiorców, którzy dokonują eksportu, jak i u dostawców mięsa wołowego bez kości.
40. Szczegółowe zasady, warunki i tryb postępowania przy eksporcie mięsa wołowego bez kości pochodzenia krajowego zostaną określone w umowie zawieranej z przedsiębiorcą wybranym w drodze przetargu.
41. Agencja zastrzega sobie prawo unieważnienia przetargu lub odstąpienia od niego bez podania przyczyny.
42. Realizując dopłaty do eksportu mięsa wołowego bez kości Agencja, w ramach kontroli funkcjonalnej prowadzić będzie stały monitoring realizowanego eksportu.
43. Pisemne Warunki przetargu otwartego na wybór krajowych przedsiębiorców dokonujących eksportu mięsa wołowego bez kości pochodzenia krajowego z dopłatą Agencji Rynku Rolnego w 2002 r. oraz wzór umowy można uzyskać na stronie internetowej ARR pod adresem: www.arr.gov.pl oraz w Biurze Interwencji Rynkowej ARR, Warszawa, ul. Nowy Świat 6/12, pokój 219 D, tel.: 661 - 77 - 98, faks: 661 - 78 - 01.
1. Przedmiotem eksportu przez przedsiębiorców będzie świeże lub chłodzone mięso wołowe bez kości pochodzenia krajowego objęte pozycją taryfową PCN 0201 30 00 0 oraz mrożone mięso wołowe bez kości objęte pozycją taryfową PCN 0202 30, oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami.
2. Dopłatami objęte będzie mięso wołowe bez kości pochodzenia krajowego pozyskane z półtusz klas E1, E2, E3, U1, U2, U3, R1, R2, R3, z jałówek, wolców, buhajków w wieku do 24 miesięcy w odniesieniu do wszystkich wymienionych grup bydła, spełniających wymagania normy PN-91/A-82001 wraz ze zmianą A2 do tej normy.
3. Eksportu mięsa wołowego bez kości pochodzenia krajowego z dopłatą ARR dokonywać będą we własnym imieniu oraz na własny koszt i ryzyko krajowi przedsiębiorcy prowadzący działalność gospodarczą w zakresie obrotu towarowego z zagranicą artykułami rolno-spożywczymi.
Nie dopuszcza się powierzania wykonania umowy w całości lub części osobie trzeciej.
4. Krajowy przedsiębiorca, jest to osoba fizyczna, osoba prawna, a także jednostka organizacyjna nie posiadająca osobowości prawnej mająca miejsce zamieszkania i siedzibę na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz prowadząca działalność gospodarczą.
5. Przedsiębiorcy będą wybrani w drodze przetargu otwartego organizowanego przez Centralę Agencji Rynku Rolnego w oparciu o niniejsze warunki przetargu.
6. W przypadku niewykorzystania kwoty przeznaczonej na dopłaty do eksportu mięsa wołowego bez kości w pierwszym przetargu, dopuszcza się możliwość przeprowadzenia kolejnego przetargu.
7. Przedmiotem przetargu będzie określona w zł/kg wysokość dopłaty do eksportu mięsa wołowego bez kości pochodzenia krajowego, w ramach środków finansowych określonych w Rocznym programie działań interwencyjnych Agencji Rynku Rolnego na 2002 r. zatwierdzonym Uchwałą Nr 124/2002 Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2002 r.
8. Warunkiem przystąpienia do przetargu jest:
- a) dokonanie wpłaty wadium w wysokości 50 zł/tonę mięsa wołowego bez kości deklarowanego do eksportu z dopłatą ARR na rachunek Agencji: II Oddział BGŻ S.A. w Warszawie nr 20300016-192662-37001-1188-14, w terminie do dnia 23.08. 2002 r.
b) złożenie oferty oraz niezbędnej dokumentacji określonej w niniejszych warunkach przetargu.
-
a) w przypadku nie przyjęcia oferty - w ciągu 5 dni roboczych od daty rozstrzygnięcia przetargu,
b) w przypadku przyjęcia oferty - w ciągu 3 dni roboczych od daty zawarcia umowy.
11. Wadium ulega przepadkowi na rzecz ARR, jeżeli przedsiębiorca, którego oferta została przyjęta odmówi zawarcia umowy.
12. Oferta przetargowa na eksport mięsa wołowego bez kości z dopłatą ARR powinna być sporządzona w formie pisemnej w języku polskim pod rygorem nieważności. Przedsiębiorca może złożyć tylko jedną ofertę. Oferta musi być podpisana przez osoby upoważnione do reprezentowania przedsiębiorcy, zgodnie z przedłożonym wyciągiem z rejestru handlowego lub zaświadczeniem o wpisie do ewidencji podmiotów gospodarczych lub wyciągiem z Krajowego Rejestru Sądowego.
13. Oferty powinny być złożone w zapieczętowanych kopertach z napisem OFERTA-eksport mięsa wołowego bez kości z dopłatą ARR w Kancelarii Agencji (pokój 103), 00-400 Warszawa, ul. Nowy Świat 6/12, w terminie do dnia 26.08.2002 r. do godz. 15.00.
14. Ważna oferta musi zawierać:
- 1) nazwę i siedzibę lub imię, nazwisko i adres przedsiębiorcy,
2) następujące dokumenty:
- a) oryginał dokumentu dotyczącego formy prawnej przedsiębiorcy (wydany nie wcześniej niż 3 miesiące przed datą złożenia oferty), tj. wyciąg z rejestru handlowego lub zaświadczenie o wpisie do ewidencji podmiotów gospodarczych lub wyciąg z Krajowego Rejestru Sądowego lub kserokopię tych dokumentów potwierdzoną za zgodność z oryginałem przez notariusza,
b) kserokopię bilansu za 2001 r. lub zeznania podatkowego, dla oferentów nie objętych obowiązkiem sporządzania bilansu, potwierdzoną przez przedsiębiorcę za zgodność z oryginałem złożonym w WUS lub Urzędzie Skarbowym,
c) kserokopię sprawozdania finansowego F-01 za okres poprzedzający złożenie oferty lub innego sprawozdania o przychodach, kosztach i wyniku finansowym, dla oferentów nie objętych obowiązkiem sporządzania F-01, potwierdzoną przez przedsiębiorcę za zgodność z oryginałem; (oferenci, którzy nie są objęci obowiązkiem sporządzania sprawozdania F-01 powinni złożyć stosowne oświadczenie),
d) oryginał zaświadczenia właściwego urzędu skarbowego i oryginał zaświadczenia właściwego ZUS o nie zaleganiu z opłacaniem zobowiązań podatkowych oraz składek na ubezpieczenie społeczne lub oryginał zaświadczenia, że zobowiązania rozłożone na raty lub o odroczonym terminie płatności są realizowane terminowo (wydane nie wcześniej niż 3 miesiące przed datą złożenia oferty) lub kserokopię tych dokumentów potwierdzoną za zgodność z oryginałem przez notariusza,
e) dowód wpłaty wadium potwierdzony przez bank lub przedsiębiorcę,
- a) wysokość dopłaty do eksportu mięsa wołowego bez kości (zł/kg),
b) deklarowaną ilość eksportu (tony),
c) deklarowany termin rozpoczęcia eksportu,
d) deklarowany termin zakończenia i udokumentowania eksportu do 30 listopada 2002 r.
5) wykaz dostawców mięsa wołowego bez kości, od których przedsiębiorcy zamierzają dokonać zakupu mięsa w celu wyeksportowania oraz zakładane ilości zakupu (w tonach) od poszczególnych dostawców (przedsiębiorcy, którzy będą eksportować mięso wołowe bez kości wyłącznie z własnego uboju powinni w ofercie dokonać stosownego zapisu).
16. Ocenę nadesłanych ofert oraz wybór najkorzystniejszych ofert przeprowadza Komisja Przetargowa powołana przez Prezesa ARR.
17. Posiedzenie Komisji Przetargowej odbędzie się w dniu 27.08.2002 r.
18. Posiedzenie Komisji prowadzi Przewodniczący, który określi tryb jej pracy.
19. Komisja Przetargowa odrzuca ofertę jeżeli:
- nie spełnia wymagań określonych w ogłoszeniu o przetargu lub warunkach przetargu,
- oferent nie usunął w wyznaczonym terminie braków w dokumentach,
- jest ona nieważna na podstawie odrębnych przepisów.
- wysokość dopłaty do mięsa wołowego bez kości (zł/kg)
oraz jako
- kryteria pomocnicze:
-
a) deklarowaną ilość eksportu (tony)
b) termin rozpoczęcia eksportu,
c) termin zakończenia eksportu,
d) sytuację finansową oferenta,
e) ocenę dotychczasowej współpracy z ARR.
22. Agencja kierując się potrzebą racjonalnego wykorzystania środków przeznaczonych na dopłaty, będzie miała prawo redukcji ilości mięsa wołowego bez kości przeznaczonego na eksport z dopłatą w ramach poszczególnych ofert, przy zachowaniu kryteriów określonych w pkt. 20.
23. O wynikach przetargu zostaną poinformowani wszyscy biorący w nim udział przedsiębiorcy. Przedsiębiorcy, których oferty zostaną przyjęte będą powiadomieni o przyjętych ilościach (w tonach) mięsa wołowego bez kości, na które zostanie podpisana umowa.
24. Z wybranymi w drodze przetargu przedsiębiorcami, Agencja w ciągu 10 dni roboczych od daty rozstrzygnięcia przetargu zawrze umowy na dopłaty do eksportu mięsa wołowego bez kości pochodzenia krajowego w systemie Eksport z dopłatą ARR, w których zobowiąże przedsiębiorców do:
- a) zawarcia z dostawcami mięsa wołowego umowy/umów na zakup mięsa wołowego bez kości w ciągu 21 dni kalendarzowych od daty zawarcia umowy z ARR,
b) zakupu mięsa wołowego bez kości od dostawców, którzy dokonali zakupu żywca wołowego - jałówki, wolce, buhajki w wieku do 24 miesięcy, po cenach nie niższych niż 3,00 zł/kg (bez VAT), z którego pozyskano półtusze spełniające wymagania, o których mowa w pkt. 2.
Dostawca mięsa powinien dokonać zapłaty za dostarczony żywiec w ciągu 14 dni kalendarzowych od daty jego dostawy,
c) realizacji zakupu mięsa wołowego bez kości pochodzącego z uboju dokonanego po dniu zawarcia umowy z ARR,
d) dokonania zapłaty dostawcy mięsa za zakupione mięso wołowe bez kości w ciągu 14 dni kalendarzowych od daty wystawienia przez dostawcę dowodu wydania mięsa,
e) przesłania, w ciągu 30 dni kalendarzowych od daty zawarcia umowy z ARR, wykazu dostawców mięsa wołowego bez kości, z którymi przedsiębiorca zawarł umowy oraz ilość mięsa objętego tymi umowami, a także oświadczeń (wg wzoru określonego przez Agencję) złożonych przez tych dostawców, wyrażających zgodę na przeprowadzanie kontroli, przez Agencję lub inną instytucję kontrolną, dokumentów dotyczących organizacji skupu i uboju żywca wołowego, z przeznaczeniem na eksport z dopłatą ARR,
f) rozpoczęcia eksportu mięsa wołowego bez kości z dopłatą ARR w okresie 30 dni kalendarzowych od daty zawarcia umowy z ARR,
g) przekazywania Agencji w każdy poniedziałek pisemnych informacji nt. ilości wyeksportowanego mięsa wołowego bez kości za miniony tydzień realizowanego eksportu oraz narastająco od rozpoczęcia eksportu,
h) zakończenia i udokumentowania eksportu mięsa wołowego bez kości w nieprzekraczalnym terminie do 30 listopada 2002 r.
26. Ilość mięsa wołowego bez kości będąca przedmiotem eksportu powinna stanowić nie więcej niż 40% udokumentowanej przez dostawcę mięsa ilości zakupionego żywca wołowego.
27. Warunkiem zawarcia umowy z ARR będzie wniesienie przez przedsiębiorcę, przed jej podpisaniem, zabezpieczenia należytego wykonania umowy, w wysokości 50 zł/tonę umownej ilości mięsa wołowego bez kości przeznaczonego na eksport z dopłatą.
Zabezpieczenie powinno być wniesione w formie kaucji gotówkowej lub w postaci nieodwołalnej i bezwarunkowej gwarancji bankowej:
- a) udzielonej przez bank zarejestrowany i prowadzący działalność w Polsce,
b) płatnej na pierwsze żądanie ARR,
c) z terminem ważności o 30 dni kalendarzowych dłuższym od umownego terminu zakończenia i udokumentowania eksportu,
d) zaakceptowanej przez Biuro Finansowo - Księgowe Agencji Rynku Rolnego.
29. Dopłatami nie może być objęte mięso wołowe bez kości pochodzenia krajowego pozyskane z ćwierćtusz wołowych zakupionych przez przedsiębiorców z zapasów Agencji Rynku Rolnego.
30. Mięso wołowe bez kości, które zostało wyeksportowane w systemie Eksport z dopłatą ARR, nie może być ponownie wprowadzone na polski obszar celny.
31. Podstawą do dokonania przez Agencję dopłat do wyeksportowanego mięsa wołowego bez kości będzie złożenie w Agencji w terminie określonym w pkt. 24 h), następującej dokumentacji:
- a) rachunku wystawionego przez przedsiębiorcę określającego kwotę należnych dopłat,
- Urząd Celny czytelną urzędową pieczęcią oraz podpisem i czytelną pieczęcią imienną osoby potwierdzającej lub pieczęcią POLSKA - CŁO z numerem identyfikacyjnym funkcjonariusza celnego,
lub
- notariusza.
- W polu 13 W.P.R. tego dokumentu musi być umieszczony kod 1 oznaczający dopłaty mające charakter subwencji lub refundacji eksportowych udzielanych przedsiębiorcom w przypadku wywozu poza polski obszar celny produktów rolnych i ich przetworów zakupionych w kraju; natomiast w polu 31 należy wpisać eksport z zastosowaniem preferencji,
c) czytelnych kserokopii dowodów przyjęcia i dowodów wydania mięsa wołowego bez kości wystawionego przez chłodnię lub dowodów wydania mięsa wystawionych przez ubojnię (producenta mięsa), w przypadku eksportu mięsa wołowego bez kości z pominięciem składowania w chłodni, potwierdzonych za zgodność z oryginałem przez wystawiającego.
Dowód przyjęcia mięsa wołowego bez kości do chłodni musi być oznaczony jako druk ścisłego zarachowania i zawierać dane:
- pieczątkę firmową chłodni,
- numer dowodu,
- datę przyjęcia,
- nazwę i adres zakładu ubojowego (producenta mięsa),
- nazwę towaru,
- ilość mięsa deklarowaną i przyjętą netto w kg oraz ilość opakowań w szt.,
- podpis przyjmującego wraz z imienną pieczątką,
- adnotację Eksport z dopłatą ARR .
- pieczątkę firmową chłodni / ubojni
- numer dowodu,
- datę wydania,
- nazwę i adres odbiorcy,
- nazwę towaru,
- wydaną ilość mięsa netto w kg oraz ilość opakowań w szt.,
- podpis wydającego wraz z imienną pieczątką,
- imię i nazwisko oraz numer dokumentu tożsamości osoby uprawnionej do odbioru towaru,
- podpis osoby uprawnionej do odbioru towaru,
- numery rejestracyjne środków transportu,
- adnotację Eksport z dopłatą ARR .
e) czytelnych kserokopii świadectw standaryzacji potwierdzonych za zgodność z oryginałem przez przedsiębiorcę,
f) oryginału zbiorczego zestawienia dokumentów wymienionych w pkt. b), c), d) i e) wg wzoru Agencji,
g) kserokopii faktury/faktur wystawionej/wystawionych przez dostawcę mięsa na przedsiębiorcę za sprzedane mięso wołowe bez kości, potwierdzonej / potwierdzonych za zgodność z oryginałem przez dostawcę mięsa (nie dotyczy mięsa wołowego bez kości eksportowanego przez przedsiębiorcę, pochodzącego z jego własnego uboju i rozbioru),
h) oryginałów zestawień faktur VAT / VAT RR (wg wzoru określonego przez Agencję) dokumentujących zakup żywca wołowego, sporządzonych przez:
- dostawców mięsa,
lub / i
- przedsiębiorcę, który dokonuje eksportu mięsa pochodzącego z własnego uboju i rozbioru,
i) oryginału oświadczenia / oświadczeń wystawionego / wystawionych przez dostawcę mięsa, że sprzedane przedsiębiorcy mięso wołowe bez kości zostało pozyskane z surowca pochodzenia krajowego, pochodzi z uboju dokonanego po dniu zawarcia umowy pomiędzy przedsiębiorcą a ARR oraz że należność za mięso została uregulowana przez przedsiębiorcę w ciągu 14 dni kalendarzowych od daty wystawienia dowodu wydania mięsa wołowego bez kości (WZ), według wzoru określonego przez Agencję,
j) oryginału oświadczenia przedsiębiorcy, że mięso wołowe bez kości wyeksportowane w systemie Eksport z dopłatą ARR zostało pozyskane z surowca pochodzenia krajowego i pochodzi z uboju dokonanego po dniu zawarcia umowy z ARR (dotyczy przedsiębiorcy, który dokonuje eksportu mięsa z własnego uboju i rozbioru), wg wzoru określonego przez Agencję,
k) oryginału oświadczenia przedsiębiorcy, że mięso wołowe bez kości wyeksportowane w systemie Eksport z dopłatą ARR zostało odebrane przez odbiorcę wskazanego w dokumencie SAD, dopuszczone do obrotu w kraju przeznaczenia i nie będzie ponownie wprowadzone do obrotu na polskim obszarze celnym, wg wzoru określonego przez Agencję.
- pieczątkę firmową chłodni,
b) czytelnych kserokopii Jednolitego Dokumentu Administracyjnego SAD (karta 1A), dokumentujących dokonanie ostatecznej odprawy celnej w eksporcie, wystawionych na przedsiębiorcę jako bezpośredniego eksportera, potwierdzonych obustronnie przez:
33. Wyeksportowanie co najmniej 90 % ilości umownej mięsa wołowego bez kości przy zachowaniu pozostałych warunków umownych uważa się za należyte wykonanie umowy. W takim przypadku Agencja wypłaci kwotę dopłat wg stawki określonej w umowie za faktycznie wyeksportowane ilości mięsa wołowego bez kości i zwróci przedsiębiorcy pełną kwotę zabezpieczenia należytego wykonania umowy.
34. Wyeksportowanie mniej niż 90% umownej ilości mięsa wołowego bez kości przy zachowaniu pozostałych warunków umowy uważa się za nienależyte wykonanie umowy i w tym przypadku Agencja stosować będzie następujące zasady wypłaty dopłat i przejęcia zabezpieczenia należytego wykonania umowy:
-
a) przy realizacji eksportu do 90 % umownej ilości mięsa wołowego bez kości, lecz nie mniej niż 75% - Agencja wypłaci 75% stawki dopłat określonej w umowie za faktycznie zrealizowany eksport i dokona przejęcia kwoty zabezpieczenia należytego wykonania umowy, proporcjonalnie do ilości niezrealizowanego eksportu, przyjmując za podstawę ilość określoną w umowie,
b) przy realizacji eksportu do 75% umownej ilości mięsa wołowego bez kości, lecz nie mniej niż 50 % - Agencja wypłaci 50% stawki dopłat określonej w umowie za faktycznie zrealizowany eksport i dokona przejęcia kwoty zabezpieczenia należytego wykonania umowy, proporcjonalnie do ilości niezrealizowanego eksportu, przyjmując za podstawę ilość określoną w umowie.
36. W przypadku stwierdzenia, że dostawca mięsa wołowego bez kości stosował ceny zakupu żywca wołowego niższe niż 3,00 zł/kg (bez VAT) Przedsiębiorca zwróci Agencji kwotę dopłat do eksportu mięsa wołowego bez kości, wraz z odsetkami ustawowymi, proporcjonalnie do ilości mięsa pozyskanego z żywca wołowego, do którego nie zastosowano wyżej wymienionej ceny zakupu, przyjmując w rozliczeniu 2,5 kg żywca na 1 kg mięsa.
37. W przypadku stwierdzenia ponownego wprowadzenia przez przedsiębiorcę do obrotu na polskim obszarze celnym, mięsa wołowego bez kości wyeksportowanego w systemie Eksport z dopłatą ARR, przedsiębiorca zwróci całą kwotę dopłat wypłaconą przez Agencję w ramach realizacji umowy wraz z ustawowymi odsetkami, powiększoną o 50%.
38. Przedsiębiorca zobowiązany będzie do przechowywania dokumentacji, o której mowa w pkt. 31 przez okres 5 lat.
39. Agencja lub inna uprawniona instytucja kontrolna, ma prawo do kontroli należytego przestrzegania warunków realizacji zawartych umów, w tym także kontroli dokumentów, które bezpośrednio są związane z realizacją umowy zarówno u przedsiębiorców, którzy dokonują eksportu, jak i u dostawców mięsa wołowego bez kości.
40. Szczegółowe zasady, warunki i tryb postępowania przy eksporcie mięsa wołowego bez kości pochodzenia krajowego zostaną określone w umowie zawieranej z przedsiębiorcą wybranym w drodze przetargu.
41. Agencja zastrzega sobie prawo unieważnienia przetargu lub odstąpienia od niego bez podania przyczyny.
42. Realizując dopłaty do eksportu mięsa wołowego bez kości Agencja, w ramach kontroli funkcjonalnej prowadzić będzie stały monitoring realizowanego eksportu.
43. Pisemne Warunki przetargu otwartego na wybór krajowych przedsiębiorców dokonujących eksportu mięsa wołowego bez kości pochodzenia krajowego z dopłatą Agencji Rynku Rolnego w 2002 r. oraz wzór umowy można uzyskać na stronie internetowej ARR pod adresem: www.arr.gov.pl oraz w Biurze Interwencji Rynkowej ARR, Warszawa, ul. Nowy Świat 6/12, pokój 219 D, tel.: 661 - 77 - 98, faks: 661 - 78 - 01.
Źródło: ROL-PETROL