Mniejsze zapotrzebowanie na mięso
Zeszły tydzień przyniósł niewielki spadek cen wieprzowiny. Półtusze kl. R kosztowały ostatnio na większości giełd ok. 5,2-5,25 zł za kg, podczas gdy przed tygodniem 5,4 zł za kg. Spadek cen to konsekwencja niewielkiej sprzedaży na rynku detalicznym. W tym roku nie nastąpił oczekiwany przez maklerów i typowy dla okresu letniego wzrost sprzedaży mięsa w okresie urlopowo-wakacyjnym. Upały także nie sprzyjają spożyciu mięsa i jego przetworów Spadek zapotrzebowania na surowce mięsne jest również efektem małego eksportu na wschód. Odbiorcy z Rosji mają tańsze oferty z krajów zachodnich. Polskie skórki wieprzowe po 1,3 zł kg czy głowy po 75 gr kg nie cieszą się u nich powodzeniem. W bardzo trudnej sytuacji od wielu miesięcy są producenci wołowiny Zapotrzebowanie na to mięso na rynku krajowym jest nadal bardzo małe. Głównym odbiorcą wołowiny są ostatnio supermarkety. Wołowiną nie są zainteresowani odbiorcy ze wschodu. W ubiegłych latach zaś był to znaczący odbiorca. Wzrosło natomiast ostatnio zapotrzebowanie na mięso drobiowe krajowe. Zwiększył zamówienia handel detaliczny i przemysł przetwórczy Drób jest obecnie nieco droższy niż przed kilkoma tygodniami.
Źródło: Rzeczpospolita