Zmiany, zmiany, zmiany
Po serii spadków, seria wzrostów. Tak w ostatnich tygodniach wygląda krajowy rynek trzody chlewnej i to mimo braku zmian na niemieckiej giełdzie żywca.
Największa rzeźnia w Niemczech wznowiła produkcję, kończąc tym samym problem z zagospodarowaniem tuczników u naszych zachodnich sąsiadów. Dodatkowo, jak tłumaczą specjaliści, sezon grillowy zwiększył krajowy popyt na wieprzowinę.
Tymczasem wysokie temperatury zwolniły przyrosty zwierząt, co przekłada się na mniejszą podaż żywca. Dlatego przetwórnie, jeśli chcą mieć wystarczającą podaż surowca, muszą więcej zapłacić.
Tuczniki | |
wg wbc zł/kg | |
S | 6,10-6,60 |
E | 6,00-6,50 |
U | 5,70-6,10 |
R | 5,10-5,70 |
źródło: zakłady mięsne |
Podwyżki cenników w naszych zakładach, zmniejszyły dystans do cen oferowanych w Niemczech. Przy kłopotach z podażą i tak niewielkich różnicach notowań, niektóre firmy już są skłonne importować tuczniki.
Źródło: Agrobiznes TVP
Powrót do aktualności