Zmiany na rynku drobiu

Nagła zmian na rynku drobiu. Tuszki po okresie ciągłych wzrostów, teraz wyraźnie zaczęły tanieć. Powodem jest większa podaż żywca.
Wystarczyły dwa tygodnie, by ceny tuszek spadły aż o 80 groszy za kilogram. Jednak jak na razie przeceny te nie przełożyły się na aż tak duże obniżki stawek elementów. Zakłady ubojowe chcą teraz odrobić wcześniejszy okres słabego handlu. Wakacje i działające restauracje, sprzyjają większemu zapotrzebowaniu na drób. Ponownie, choć w niezbyt szybkim tempie, rozwija się też eksport. Wysyłka mięsa trwa głównie do Francji i Niemiec, mniejsze ilości trafiają do Wielkiej Brytanii i krajów południowej Europy.
Najmocniej staniały filety i polędwiczki.
Kurczaki | ||
średnie ceny transakcyjne zł/kg | ||
tuszki | 7,00 | |
ćwiartki | 5,40 | |
skrzydełka 3 cz. | 6,60 | |
noga z/k | 5,80 | |
podudzia i udziec | 6,20 | |
polędwiczki | 12,60 | |
filety | 13,80 | |
źródło: BM Agrohandel |
Na rynku indyków również obniżki stawek. Sznycle i polędwiczki staniały o 80 groszy, a filety o 60 groszy.
Indyki | ||
średnie ceny transakcyjne zł/kg | ||
sznycle | 18,80 | |
filety | 17,40 | |
polędwiczki | 16,80 | |
medaliony | 12,40 | |
skrzydełka | 6,80 | |
źródło: BM Agrohandel |
Źródło: Agrobiznes TVP