Zboża – raport ze zbiorów

W połowie ubiegłego tygodnia zaczęto zbiór pszenicy i pszenżyta na południu kraju i w Wielkopolsce, czyli tam, gdzie zawsze najwcześniej rozpoczynają się prace, ale już kombajny pracują też na polach w kujawsko-pomorskiem.
Jeśli pogoda dopisze, to pszenica i pszenżyto w tych rejonach może zostać w całości zebrana. Na razie wyniki są lepsze od oczekiwanych. Na przykład na południu Wielkopolski najważniejsze parametry, czyli zawartość białka, wynosi nawet 17 procent, gdy wymagana jest 14 i pół procentowa. Gluten sięga kilkudziesięciu procent, przy wymaganych 26-ciu, a niektórzy rolnicy mówią o niespotykanych wręcz wynikach. Dobra jest też liczba opadania.
Jednak zawsze jest jakieś "ale". Teraz także ziarno jest bardzo drobne i to może dyskwalifikować pszenicę na towar konsumpcyjny, a szkoda - mówią rolnicy - bo przy tak dobrych parametrach mąka byłaby wspaniała. Do tego niektóre kłosy w 1/5 swojego rozmiaru nie wykształciły ziarna, widać to szczególnie na południu Polski.
Zboża | |
punkty skupu zł/t | |
pszenica konsumpcyjna | 650-690 |
pszenica paszowa | 620-640 |
pszenżyto | 590-610 |
źródło: BM Start |
Źródło: Agrobiznes TVP