Zamrożony handel
Podwyżki cen skupu tuczników przełożyły się na notowania samej wieprzowiny. Tak w Unii jak i w kraju. A handel praktycznie zamarł. Surowca, czy to mrożonego czy świeżego, w chłodniach i magazynach jest pod dostatkiem. Ale sprzedaż na wolnym rynku jest bardzo niewielka, a i stali odbiorcy mają ograniczoną możliwość zakupów.
Wszystko rozbija się o wyjątkowo teraz wysokie stawki. Zarówno sprzedający jak i kupujący chwilowo czekają na ustabilizowanie notowań w Unii i ustabilizowanie kursu walut. Na razie drogie euro podniosło ceny surowca z importu, a ich śladem producenci chcieliby podnieść do takiego samego poziomu ceny krajowe. Dlatego poza stałymi umowami, bardzo trudno jest coś kupić czy sprzedać. Praktycznie nikt nie wystawia świeżego mięsa, licząc na kolejną podwyżkę. Jedynym towarem jakim udaje się teraz handlować są elementy mrożone. A i tu rozbieżności pomiędzy skrajnymi cenami są bardzo duże.
Wieprzowina z mroźni | |
ceny transakcyjne zł/kg | |
szynka 4D | 12,00-12,50 |
łopatka 4D | 11,80-12,50 |
schab bez kości | 13,00-13,80 |
mięsa drobne 50/50 | 7,50-8,00 |
mięsa drobne 80/20 | 10,30-11,00 |
Źródło: Agrobiznes TVP
Powrót do aktualności