Wśród śrut
To nie jest najlepszy czas na handel śrutami. Podaż śruty sojowej w portach jest wystarczająca, ale sprzedaż nie zachwyca. Powód? Drobiarze, najwięksi odbiorcy tej paszy, latem ze względu na upały - ograniczają produkcję.
W portach za tonę śruty sojowej trzeba zapłacić maksymalnie 1400 złotych. W miarę zbliżania się do końca żniw rzepakowych, na krajowym rynku przybywa otrzymywanych z niej śruty, a to przekłada się na obecny spadek cen. Podaż rośnie, a zapotrzebowanie o tej porze roku nie jest duże, bo część zwierząt wypasanych jest na łąkach.
Tona śruty rzepakowej kosztuje teraz w zakładach tłuszczowych od 875 złotych do 890 złotych - w zależności od regionu kraju. I takie ceny obowiązują teraz w podpisywanych kontraktach terminowych, z odbiorem do października. Wraz z końcem sezonu pastwiskowego, stawki stopniowo rosną.
Śruta rzepakowa | |
zakłady tłuszczowe zł/t | |
sierpień-październik | 875-890 |
listopad-styczeń | 900 |
luty-kwiecień | 950 |
źródło: BM Start |
Źródło: Agrobiznes TVP
Powrót do aktualności