Wieprzowina nadal tania
Na rynku wieprzowiny wciąż tanio, a nawet coraz taniej. Mimo, że zapotrzebowanie na żywiec od ubiegłego tygodnia jest znacznie większe niż wynosi podaż. A zakłady ubojowe poszukują zwierząt.
Cały czas trwa też import półtusz wieprzowych z Belgii, elementów bez kości - głównie schabu z Niemiec i przodków wieprzowych z Danii. Konsekwencją obecności duńskiego towaru na polskim rynku, jest po rozbiorze mięsa w naszych zakładach tania karkówka i łopatka. Ale w tym tygodniu ze względu na śnieżną i mroźną pogodę oraz duże utrudnienia w transporcie, już wiadomo, że dostawy z Niemiec i Belgii będą opóźnione.
Schab i karkówka staniały w ciągu miesiąca o 30 groszy za kilogram. Ceny szynki pozostały bez zmian, a najwięcej na wartości straciła łopatka.
Mięso wieprzowe bez kości | |||
średnie ceny transakcyjne zł/kg | |||
miesiąc temu | teraz | ||
schab | 11,20 | 10,90 | |
karkówka | 11,00 | 10,70 | |
szynka | 10,50 | 10,50 | |
łopatka | 8,00 | 8,50 | |
źródło: BM Netbrokers |
Z powodu małej ilości żywca na rynku, którą widać od ubiegłego tygodnia, zakłady mięsne - aby zabezpieczyć surowiec do produkcji - sprowadzają teraz znacznie więcej półtusz wieprzowych niż wcześniej. To od razu znalazło przełożenie na ceny, które wzrosły średnio o 25 groszy. Półtusze belgijskie kosztują teraz 6,10 zł/kg
Źródło: Agrobiznes TVP
Powrót do aktualności