Tuczniki – odchudzanie cen
Ostre cięcie na unijnym rynku tuczników. Głównym powodem narastających trudności jest brak popytu na unijną wieprzowinę ze strony krajów azjatyckich, a szczególnie Chin. A ograniczony eksport szybko przyczynił się do zapełnienia chłodni.
Notowania niemieckiej giełdy spadły w ciągu tygodnia o kolejne 5 euro centów. Jeden euro 30 centów za kilogram - tak niskiego poziomu jak teraz nie było od pół roku. U nas ceny też spadają, choć wolniej niż na Zachodzie. Ale z powodu napływającego importu zakłady muszą dostosować się do sytuacji i oczekiwań handlu, by nie zostać z niesprzedanym mięsem.
Różnice w cenach skupu są bardzo duże, ale maksymalne stawki obowiązują tylko w niewielkich przetwórniach, gdzie lokalnie są duże kłopot z pozyskaniem tuczników ze strefy białej. W większości rejonów ceny są dużo niższe.
Tuczniki | |
wg wbc zł/kg | |
S | 6,20-6,80 |
E | 6,10-6,60 |
U | 5,90-6,40 |
R | 5,40-6,10 |
źródło: zakłady mięsne |
Jak podaje Polpig, nadal poszukiwane są świnie ze strefy wolnej od ASF, przy jednoczesnym ograniczeniu zainteresowania skupem z rejonów zagrożonych. Zwierzęta ze strefy czerwonej są nawet o złotówkę tańsze. Ale chociaż dla zakładów to dodatkowe problemy generujące dodatkowe koszty, to coraz więcej firm decyduje się na ubój z ograniczeniami. Różnice cen skupu powinny się więc zmniejszać.
Źródło: Agrobiznes TVP
Powrót do aktualności