Trudny rynek wieprzowiny

To nie jest normalna sytuacja. W Europie żywiec wieprzowy jest drogi, za to bardzo tanie jest mięso. Firmy przetwórcze notują straty.
Na razie do biznesu dokładają zakłady przetwórcze we Francji, Niemczech, Hiszpanii i na Węgrzech. W trudnej sytuacji są także nasi przetwórcy, stąd ich decyzja o cięciu cen skupu żywca. Największe straty notują jednak hiszpańskie firmy, które do tej pory gros swojej wieprzowiny wysyłały, i to po opłacalnych, stawkach do Chin i innych krajów azjatyckich. Kiedy te wstrzymały import, tania wysyłka do krajów europejskich jest dla nich nieopłacalna. Ale towar trzeba gdzieś ulokować. Na przykład w Polsce. Importowane półtusze kosztują u nas 8 złotych za kilogram. A wyjątkowo atrakcyjne są ceny sprowadzanych zza granicy elementów.
Importowana wieprzowina bez kości | ||
ceny transakcyjne zł/kg | ||
schab | 11,80-12,00 | |
karkówka | 12,60-13,00 | |
szynka | 10,50-11,00 | |
łopatka | 9,90-10,00 | |
źródło: BM Netbrokers |
Krajowe mięso jest przeważnie o złotówkę droższe.
Źródło: Agrobiznes TVP