Ceny zbóż, notowania, aktualności

Trudny rynek wieprzowiny

Trudny rynek wieprzowiny

To nie jest normalna sytuacja. W Europie żywiec wieprzowy jest drogi, za to bardzo tanie jest mięso. Firmy przetwórcze notują straty.

Na razie do biznesu dokładają zakłady przetwórcze we Francji, Niemczech, Hiszpanii i na Węgrzech. W trudnej sytuacji są także nasi przetwórcy, stąd ich decyzja o cięciu cen skupu żywca. Największe straty notują jednak hiszpańskie firmy, które do tej pory gros swojej wieprzowiny wysyłały, i to po opłacalnych, stawkach do Chin i innych krajów azjatyckich. Kiedy te wstrzymały import, tania wysyłka do krajów europejskich jest dla nich nieopłacalna. Ale towar trzeba gdzieś ulokować. Na przykład w Polsce. Importowane półtusze kosztują u nas 8 złotych za kilogram. A wyjątkowo atrakcyjne są ceny sprowadzanych zza granicy elementów.

Importowana wieprzowina bez kości
ceny transakcyjne zł/kg
schab11,80-12,00
karkówka12,60-13,00
szynka10,50-11,00
łopatka9,90-10,00
źródło: BM Netbrokers

Krajowe mięso jest przeważnie o złotówkę droższe.

Źródło: Agrobiznes TVP