Jak zakończył się rok 2020 na zbożowym rynku?
Długo wyczekiwane przez przetwórców zmiany pojawiły się na rynku zbóż już na początku grudnia. Przyniósł on co prawda niewielkie obniżki (pszenica konsumpcyjna nadal kosztowała w tym czasie znacznie powyżej 1300 zł/t), ale dostrzegalne - zwłaszcza w przypadku rzepaku, którego cena obniżyła się z 3400 zł/t do 3140 zł/t.
Kolejne tygodnie przyniosły kolejne zmiany. Cena pszenicy konsumpcyjnej i paszowej wciąż przekraczały granicę 1300 zł/t. Zdrożał rzepak - do poziomu 3240 zł/t, co oznaczało, że w zaledwie kilkanaście dni jego cena wzrosła o 100 złotych za tonę. Z kolei za tonę suchej kukurydzy otrzymać można było do 1150 zł/t, a tona śruty sojowej kosztowała w tym okresie 2000 zł/t.
Końcówka roku nie zmieniła zbyt mocno sytuacji na rynku zbóż, choć niektóre z nich wyraźnie zdrożały. Na przykład śruta sojowa (o 130 zł/t) osiągając cenę nawet 2180 zł/t. Na krajowym rynku mocno zdrożał też poszukiwany jęczmień (tona paszowego oznaczała wydatek 1200 zł/t).
Powrót do aktualności