Drożejący drób

Na giełdach towarowych ceny tuszek z kurczaków po ostatnich obniżkach, wróciły do poziomów z początku miesiąca, ale sa też elementy, które zdrożały wyraźnie i najprawdopodobniej - na tym nie koniec. To efekt ptasiej grypy, która wcale nie słabnie.
Największe podwyżki dotknęły polędwiczki, filety i mięso drobne z filetów. Skończyły się zapasy tańszego asortymentu, zgromadzonego na początku roku, a popyt na drobiowe mięso cały czas jest duży. Ptasia grypa atakuje coraz mocniej, a to uderza w cały rynek. Ocenia się, że piskląt jest od 25 nawet do 35 procent mniej niż jeszcze 2 miesiące temu. Zdaniem maklerów taka sytuacja mocno odbije się za kilka tygodni, gdy zakończy się kolejny cykl produkcyjny. Na przełomie maja i czerwca, gdy żywca zacznie brakować, ceny pójdą w górę. A sprowadzić kurczaków nie ma skąd, bo mamy najtańszą unijną ofertę.
Kurczaki | ||
średnie ceny transakcyjne zł/kg | ||
tuszki | 6,40 | |
ćwiartki | 4,40 | |
skrzydełka 3 cz. | 6,20 | |
noga z/k | 5,20 | |
podudzia, udziec | 5,60 | |
polędwiczki | 11,40 | |
filety | 12,20 | |
źródło: BM Agrohandel |
Na rynku indyków na razie stabilniejsza sytuacja. Ceny sznycli czy filetów są na tym samym poziomie, co dwa tygodnie temu.
Mięso indycze | ||
średnie ceny transakcyjne zł/kg | ||
sznycle | 19 | |
filety | 17,20 | |
polędwiczki | 15,80 | |
medaliony | 12,00 | |
udziec (b/k i b/s) | 13,00 | |
drobne z fileta | 10,60 | |
drobne z korpusu | 8,80 | |
źródło: BM Agrohandel |
Źródło: Agrobiznes TVP