Ceny zbóż, notowania, aktualności

Drożejący drób

Drożejący drób

Na giełdach towarowych ceny tuszek z kurczaków po ostatnich obniżkach, wróciły do poziomów z początku miesiąca, ale sa też elementy, które zdrożały wyraźnie i najprawdopodobniej - na tym nie koniec. To efekt ptasiej grypy, która wcale nie słabnie.

Największe podwyżki dotknęły polędwiczki, filety i mięso drobne z filetów. Skończyły się zapasy tańszego asortymentu, zgromadzonego na początku roku, a popyt na drobiowe mięso cały czas jest duży. Ptasia grypa atakuje coraz mocniej, a to uderza w cały rynek. Ocenia się, że piskląt jest od 25 nawet do 35 procent mniej niż jeszcze 2 miesiące temu. Zdaniem maklerów taka sytuacja mocno odbije się za kilka tygodni, gdy zakończy się kolejny cykl produkcyjny. Na przełomie maja i czerwca, gdy żywca zacznie brakować, ceny pójdą w górę. A sprowadzić kurczaków nie ma skąd, bo mamy najtańszą unijną ofertę.

Kurczaki
średnie ceny transakcyjne zł/kg
tuszki6,40
ćwiartki4,40
skrzydełka 3 cz.6,20
noga z/k5,20
podudzia, udziec5,60
polędwiczki11,40
filety12,20
źródło: BM Agrohandel

Na rynku indyków na razie stabilniejsza sytuacja. Ceny sznycli czy filetów są na tym samym poziomie, co dwa tygodnie temu.

Mięso indycze
średnie ceny transakcyjne zł/kg
sznycle19
filety17,20
polędwiczki15,80
medaliony12,00
udziec (b/k i b/s)13,00
drobne z fileta10,60
drobne z korpusu8,80
źródło: BM Agrohandel

Źródło: Agrobiznes TVP

Powrót do aktualności