Ceny zbóż, notowania, aktualności

Drób w górę

Drób w górę

Ceny drobiu pną się w górę, a to głównie za sprawą małych zapasów i dużego popytu. Widać to zarówno na rynku kurczaków, jak i indyków.

Tuszki z kurczaków zdrożały średnio o 20 groszy za kilogram, podobnie większość elementów. Najwięcej, bo aż o 40 groszy wzrosły stawki filetów, bo to ich zapasy zostały najbardziej uszczuplone. Ale mało jest też polędwiczek czy sznycli. Tymczasem popyt na białe mięso wciąż jest wyraźny.

Kurczaki
średnie ceny transakcyjne zł/kg
tuszki6,40
ćwiartki4,40
skrzydełka 3 cz.6,00
noga z/k5,20
podudzia, udziec5,60
filety11,40
źródło: BM Agrohandel

Na rynku indyków także wzrosty. Najwyższe w przypadku sznycli, które w ciągu tygodnia zdrożały o 60 groszy. Teraz kosztują nawet 19 złotych.

Mięso indycze
średnie ceny transakcyjne zł/kg
sznycle19
filety17,20
polędwiczki15
medaliony12,40
udziec (b/k i b/s)12,60
drobne z fileta10,60
drobne z korpusu8,80
źródło: BM Agrohandel

Maklerzy mają nadzieję, że zapowiedzi o niedługim otwieraniu niektórych europejskich rynków zachodnich, jeśli chodzi o branżę hotelarsko-restauracyjną, pozwolą na wznowienie wysyłki polskiego drobiu na zachód - i to raczej po wyższych stawkach. Przed pandemią najwięcej tego rodzaju asortymentu, wyjeżdżało do Niemiec, Wielkiej Brytanii, Włoch i Francji.

Źródło: Agrobiznes TVP

Powrót do aktualności