Drób na poziomie
123RF Zdjęcie Seryjne |
Kurczaki na giełdach towarowych
ceny transakcyjne zł/kg
filety 14,80-17,00
tuszki 6,00-6,10
ćwiartki 2,80-3,00
skrzydełka 3-cz. 3,20-3,30
źródło: BM Agrohandel
Niskie ceny ćwiartek i skrzydełek, to efekt zupełnego braku wysyłki skrzydełek na Daleki Wschód. Według informacji maklerów, porty w Hong Kongu i Wietnamie są zapchane, natomiast Afryka wymusza coraz niższe ceny drobiowych elementów, bo na tamtejszym rynku mamy konkurencję z Danii i Holandii.
Tanieje także mięso mechanicznie odkostnione i badery, ponieważ to nie czas na ich zakup. Natomiast brakuje na rynku podrobów, zarówno z kurczaków, jak i z indyków - i te towary systematycznie drożeją. Drogie są także filety z indyków - tu ceny winduje mocne euro. Kilogram filetów kosztuje od blisko 17 zł/kg do prawie 18 złotych za kilogram.
Źródło: Agrobiznes TVP
Powrót do aktualności