Królik z kapelusza
|
123RF Zdjęcie Seryjne
|
Im więcej i im ładniejszy towar, tym lepsza zapłata, choć od pewnego czasu widełki cenowe utrzymują się na dość stabilnym poziomie. Kilogram żywca króliczego w skupie kosztuje 7-8 zł. Aby jednorazowo dostarczyć do przyjmujących obecnie dwóch dużych przetwórni w kraju pożądaną ilość surowca, czyli od 300 do 500 zwierząt jednorazowo, trzeba prowadzić fermę na kilka tysięcy samic. A to duże koszty i jeszcze większa wiedza. Dlatego eksperci z Zakładu Doświadczalnego Instytutu Zootechniki w Chorzelowie zachęcają przy obecnie obowiązujących przepisach o sprzedaży bezpośredniej w gospodarstwach rolnych do mniejszych hodowli. Około 50 samic królików wystarczy, aby mieć zysk, a lokalny rynek - świeże mięso.
Droga dystrybucji przy dostarczaniu towaru do dużych sieci handlowych jest jednak znacznie dłuższa. Do tego dociera do nas cały czas towar z Hiszpanii, Włoch i Francji.
Źródło: Agrobiznes TVP
Powrót do aktualności