FAO – grudniowe spadki cen żywności i wzrosty cen olejów
123RF Zdjęcie Seryjne |
Spadek indeksu w ubiegłym roku spowodowany był wysoką podażą surowców rolniczych, a także wzrostem wartości dolara amerykańskiego.
Indeks cen olejów roślinnych w grudniu ub. r. wynosił 141,1 pkt w porównaniu do 138,2 pkt w miesiącu wcześniejszym (+2,1%). Nie bez znaczenia było umocnienie cen oleju sojowego do poz. najwyższego od sześciu miesięcy, związane z niepewnością wobec poziomu zbiorów soi w Brazylii. Jednocześnie ceny oleju palmowego utrzymywały się na tym samym poziomie, gdyż perspektywy spadku produkcji w Azji Płd.-Wsch. były równoważone spadkiem popytu importowego. W ubiegłym roku indeks ten wynosił 147 pkt - najmniej od 2007 r.
Źródło: FAMMU/FAPA za: FAO
Powrót do aktualności