Ceny zbóż, notowania, aktualności

Tańsze mięso sprzyja sezonowi grillowemu

Tańsze mięso sprzyja sezonowi grillowemu

czerwone mięso
123RF Zdjęcie Seryjne

Jak podał IERiGŻ na łamach "Rz", mięso wieprzowe jest o 8-10 proc. tańsze niż przed rokiem. Natomiast za drób trzeba zapłacić rok do roku o około 5 proc. mniej.

Niższe ceny wieprzowiny to efekt większej podaży mięsa. Powoduje ją trwające od ponad roku embargo związane z wykryciem w Polsce afrykańskiego pomoru świń (ASF). Niższe ceny mięs przed długim majowym weekendem to także efekt cen promocyjnych stosowanych przez sieci handlowe.

Chcąc wykorzystać czas żniw i pokonać rywali na konkurencyjnym rynku, firmy mięsne prześcigają się w pomysłach na mięsa i przetwory nadające się na grilla. Coraz częściej są to zamarynowane porcje mięs i specjalne grillowe kiełbasy.


Źródło: Portal Spożywczy za: Rzeczpospolita

Powrót do aktualności