Ceny zbóż, notowania, aktualności

Sytuacja na rynku cen wieprzowiny

Sytuacja na rynku cen wieprzowiny

mięso tuczników
123RF Zdjęcie Seryjne

Ale rynek sobie, ceny też sobie. Wydawać by się mogło, że skoro apetyt na wieprzowinie jest tak niewielki, niewielkie powinny być też stawki. Powinny, ale nie są. Co więcej, można zaobserwować nawet lekki wzrost cen. Szczególnie widać to w przypadku takich mięs jak schab, szynka czy karkówka. Oferty sprzedaży krajowego surowca przekraczają importowany średnio o 20 - 30 groszy za kilogram. Dla przykładu - kilogram schabu sprowadzanego z Niemiec czy Hiszpanii, można kupić już po 11 i pół złotego. Polski sięga 12 złotych. Karkówka z importu kosztuje nie więcej jak 9 złotych 80 groszy. Krajowa przynajmniej 10.

Niskie ceny są tylko tego, co zwykle najtajńsze. Tanieją mięsa drobne, podgardla, słonina czy tłuszcze. Gdy wysyłki na Wschód szły pełną parą, ich ceny były wyjątkowo wysokie. Teraz poziom cen jest wyjątkowo niski. Zdaniem maklerów biorąc pod uwagę niskie ceny pasz, głównego elementu kosztów hodowli żywca, nie ma powodów by ceny miały znacząco pójść w górę.

Źródło: Agrobiznes TVP

Powrót do aktualności