Ceny zbóż, notowania, aktualności

Tanie kurczaki z Ukrainy zmartwieniem polskich firm drobiarskich

Tanie kurczaki z Ukrainy zmartwieniem polskich firm drobiarskich

obróbka drobiu
123RF Zdjęcie Seryjne

Polscy producenci obawiają się przedłużonych kontyngentów a bezcłowy eksport do UE oraz o połowy tańszej hrywny. Jak wynika z danych PwC, Ukraińcy mogą bezcłowo przywieźć rocznie do UE m.in. 950 tys. ton pszenicy, 36 tys. ton mięsa drobiowego, 8 tys. ton mleka, śmietany i jogurtów.

Jak mówi "Pulsowi Biznesu" Kazimierz Pazgan, prezes Grupy Konspol, polscy producenci nawet bez kontyngentów już są drożsi od producentów ukraińskich. "Filet drobiowy z Ukrainy bez cła, czyli w ramach bezcłowego kontyngentu, kosztuje około 6 zł za kg, a z cłem około 10 zł. Natomiast w Polsce koszt wytworzenia wynosi około 12 zł" - tłumaczy gazecie Pazgan.

Skala produkcji pojedynczych ukraińskich zakładów drobiarskich jest nieporównywalna z naszą. W Kijowie działa największa fabryka w Europie z produkcją na poziomie 600 tys. ton rocznie, podczas gdy Polska produkuje 1,8 mln ton - zauważa "Puls Biznesu".

Źródło: Portal Spożywczy za: Puls Biznesu

Powrót do aktualności