Utrzymują się spadki cen kurcząt
123RF Zdjęcie Seryjne |
Na obecne obniżki kluczowy wpływ ma dynamiczny wzrost produkcji w kraju, spadek cen pasz oraz znaczne obniżki cen wieprzowiny. Jak wynika z danych GUS produkcja drobiu w kraju systematycznie rośnie. Potwierdzają to również najnowsze dane za wrzesień, które wskazują na wylęgi na poziomie 77,7 mln szt., tj. 10-procent więcej niż przed rokiem. Równocześnie ceny pasz wykazują tendencje malejące. We wrześniu płacono przeciętnie 5% mniej za paszę grower/finisher niż przed rokiem.
Ważny wpływ na rynek ma również embargo na mięso drobiowe z UE nałożone przez władze rosyjskie nałożone na początku sierpnia. Rosja nie była ważnym odbiorcą mięsa drobiowego z UE. W 2013 r. kierowano tam ok. 6% sprzedaży poza UE, niemniej restrykcje w eksporcie spowodowały, że więcej surowca pozostało na rynku. Ważnym czynnikiem oddziałującym również na rynek mięsa drobiowego jest spadek cen wieprzowiny, który wynika z pojawienia się choroby ASF na terytorium kraju. Biorąc pod uwagę powyższe czynniki oczekujemy, że w kolejnych tygodniach ceny żywca nieznacznie się obniżą.
Źródło: Portal Spożywczy za: Bank Gospodarki Żywnościowej
Powrót do aktualności