Rozwój eksportu europejskiego drobiu
123RF Zdjęcie Seryjne |
W okresie styczeń-luty 2014 r. eksport żywca, mięsa i przetworów drobiowych z Polski osiągnął poziom 120 tys. ton, o 12 proc. wyższy niż przed rokiem.
Wywieziono głównie mięso kurze (82 tys. ton, o 3 proc. więcej niż rok wcześniej) i indycze (26 tys. ton, o 42 proc. więcej).
Przywóz ww. produktów drobiowych do Polski wzrósł o 17 proc., do 17 tys. ton. W okresie od stycznia do lutego 2014 r. nadwyżka polskiego handlu zagranicznego produktami drobiowymi osiągnęła poziom 103 tys. ton i była o 12 proc. większa niż przed rokiem.
Dodatnie saldo w ujęciu wartościowym wyniosło 89 mln EUR wobec 76 mln EUR w okresie pierwszych dwóch miesięcy 2013 r.
Źródło: Portal Spożywczy
Powrót do aktualności