Ceny zbóż, notowania, aktualności

Rozwój eksportu europejskiego drobiu

Rozwój eksportu europejskiego drobiu

hodowla drobiu
123RF Zdjęcie Seryjne

Najwięcej tego mięsa wysłano do Beninu (14 proc.), Hongkongu (12 proc.), Arabii Saudyjskiej (9 proc.) i RPA (8 proc.). Jednocześnie unijny import mięsa drobiowego zwiększył się o 9 proc., do 73 tys. ton. Drób do UE w 61 proc. przywieziono z Brazylii i w 30 proc. z Tajlandii.

W okresie styczeń-luty 2014 r. eksport żywca, mięsa i przetworów drobiowych z Polski osiągnął poziom 120 tys. ton, o 12 proc. wyższy niż przed rokiem.

Wywieziono głównie mięso kurze (82 tys. ton, o 3 proc. więcej niż rok wcześniej) i indycze (26 tys. ton, o 42 proc. więcej).

Przywóz ww. produktów drobiowych do Polski wzrósł o 17 proc., do 17 tys. ton. W okresie od stycznia do lutego 2014 r. nadwyżka polskiego handlu zagranicznego produktami drobiowymi osiągnęła poziom 103 tys. ton i była o 12 proc. większa niż przed rokiem.

Dodatnie saldo w ujęciu wartościowym wyniosło 89 mln EUR wobec 76 mln EUR w okresie pierwszych dwóch miesięcy 2013 r.

Źródło: Portal Spożywczy

Powrót do aktualności