Ceny zbóż, notowania, aktualności

Wieprzowina będzie tańsza niż w 2013 r.

Wieprzowina będzie tańsza niż w 2013 r.

mięso wieprzowe
123RF Zdjęcie Seryjne

Eksperci zwracają uwagę, że krajowe ceny skupu trzody chlewnej w dużej mierze zależą od unijnych cen wieprzowiny i kursu złotego do euro. Według Komisji Europejskiej w tym roku podaż wieprzowiny w UE nieco wzrośnie w porównaniu z 2013 r., co może się przyczynić do spadku unijnych cen. Dlatego i w Polsce ceny te mogą być niższe niż przed rokiem.

W ocenie Zespołu Ekspertów, w czerwcu żywiec wieprzowy może kosztować 5,0-5,3 zł za kg, a we wrześniu jego cena wzrośnie do 5,3-5,7 zł za kg.

Po wprowadzeniu embarga przez Rosję, w lutym 2014 r. żywiec wieprzowy w Polsce skupowano przeciętnie po 4,60 zł/kg, o 9 proc. taniej niż w styczniu 2014 r. i o 11 proc. taniej niż w lutym 2013 r. W marcu br. ceny wzrosły, ale nadal były niższe niż przed rokiem. Na początku kwietnia żywiec wieprzowy skupowano średnio po ok. 5 zł za kilogram.

W końcu listopada 2013 r. pogłowie trzody chlewnej w Polsce wynosiło 11 mln szt., o 1 proc. mniej niż przed rokiem. Według ekspertów, trudności ze zbytem żywca wynikające z rosyjskiego embarga mogą zniechęcić hodowców w Polsce do zajmowania się chowem trzody chlewnej i prowadzić do dalszego spadku pogłowia. Konsekwencją zmniejszenia liczby świń jest spadek produkcji wieprzowiny. W 2013 r. produkcja żywca wieprzowego zmalała o ponad 4 proc. w porównaniu z 2012 r. Ze spadkiem produkcji wieprzowiny trzeba się także liczyć w tym roku.

Amerykańscy analitycy oceniają, że w 2014 r. nastąpi wzrost konkurencji na światowym rynku wieprzowiny. Będzie to wynikało ze zwiększenia produkcji w krajach należących do największych eksporterów wieprzowiny (USA, Brazylia), a także w innych krajach, m.in. na Białorusi i na Ukrainie. Z kolei nastąpi tylko niewielki wzrost globalnego popytu na ten gatunek mięsa.

W 2013 r., pomimo spadku krajowego pogłowia trzody chlewnej, duży popyt zagraniczny na wieprzowinę przyczynił się do zwiększenia jej wywozu. Polski eksport żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych osiągnął nienotowany wcześniej poziom 672 tys. ton, o 14 proc. wyższy niż w 2012 r. Wzrost eksportu produktów wieprzowych był możliwy dzięki zwiększeniu importu trzody chlewnej. Wyjątkowo duży był też import wieprzowiny do Polski, w 2013 r. osiągnął poziom - 802 tys. ton i był o 7 proc. większy niż w 2012 r.

W lutym 2014 r. eksport wieprzowiny z Polski był o 14 proc. mniejszy niż przed rokiem. Było to spowodowane zakazem importu tego mięsa przez Unię Celną (Białoruś, Rosja i Kazachstan). Zmniejszył się również wywóz na Ukrainę (o 89 proc.), do Japonii (o 41 proc.), Korei Południowej (o 31 proc.) i Chin (o 19 proc.). Jednocześnie wzrósł polski eksport mięsa wieprzowego do większości państw UE, w tym m.in. na Słowację (o 38 proc.), do Niemiec (o 29 proc.) i do Włoch (o 27 proc.). W okresie styczeń-luty 2014 r. polski eksport żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych wyniósł 98 tys. ton, o 1 proc. mniej niż przed rokiem.

Źródło: Portal Spożywczy za: PAP

Powrót do aktualności