Ceny zbóż, notowania, aktualności

Drób premium chce podbić rynek

Drób premium chce podbić rynek

przetwórstwo mięsa drobiowego
123RF Zdjęcie Seryjne

Firmy drobiarskie zaczynają budować półkę premium. We Francji stanowi ona połowę sprzedaży drobiarskiej, na zachodzie Europy - średnio jedną piątą, a w Polsce - niewielki ułamek procentu rynku wartego kilkanaście miliardów złotych - pisze "PB".

Rynkowi eksperci twierdzą, że nadszedł moment, by rozpocząć segmentację rynku. Pojawiła się grupa klientów, którzy chcą zjeść nie tylko dużo i tanio, ale interesuje ich także sam proces produkcji. W efekcie zrobiło się miejsce na rynku dla kurczaka wolno rosnącego, czyli hodowanego dłużej, na większym wybiegu i karmionego nieco inną paszą.

Na sklepowych półkach już pojawiły się produkty premium z importu jak perliczki z Francji. Jeśli krajowi producenci nie zauważą tej rosnącej rynkowej niszy, wypełnią ją zagraniczne zakłady - czytamy w "PB".

Źródło: Portal Spożywczy za: Puls Biznesu

Powrót do aktualności