Dobre wyniki eksporterów drobiu
123RF Zdjęcie Seryjne |
Asortyment drobiowy importowany do UE w 63 proc. sprowadzono z Brazylii, a w 28 proc. z Tajlandii. W 2013 r. wzrósł polski eksport drobiu, ale dynamika wzrostu była słabsza niż w 2012 r. Spowolnienie tempa wzrostu eksportu w 2013 r. było wynikiem rosnącej produkcji drobiarskiej na świecie, w tym w UE. W okresie pierwszych jedenastu miesięcy 2013 r. eksport żywca, mięsa i przetworów drobiowych z Polski osiągnął nienotowany dotychczas poziom 643 tys. ton, o 9 proc. wyższy niż w porównywalnym okresie 2012 r.
Jednocześnie import asortymentu drobiowego zwiększył się o 10 tys. ton, do 88 tys. ton. W porównaniu z okresem od stycznia do listopada 2012 r. wzrósł przywóz żywego drobiu (o 10 tys. ton, do 44 tys. ton w ekwiwalencie mięsa). Tak jak w poprzednich latach sprowadzano też mięso drobiowe na cele przetwórcze (ogółem import mięsa drobiowego wyniósł 38 tys. ton, o 1 proc. mniej niż w okresie pierwszych jedenastu miesięcy 2012 r.).
Dodatni bilans ilościowy polskiego handlu drobiem wyniósł 555 tys. ton i był o 9 proc. większy niż w okresie styczeń-listopad 2012 r. Dodatnie saldo w ujęciu wartościowym osiągnęło poziom 1.006 mln EUR, o 6 proc. wyższy niż przed rokiem.
Źródło: Portal Spożywczy
Powrót do aktualności