Na Ukrainie rośnie produkcja drobiu i wieprzowiny
123RF Zdjęcie Seryjne |
W 2013 r. MHP wyeksportował 120 tys. ton mięsa drobiowego, z czego 50-60 proc. trafiło na rynki Unii Celnej (Rosja-Białoruś-Kazachstan), co oznacza spadek wobec 2012 r., gdy udział ten wyniósł 70 proc. Rynki Unii Celnej są bardzo niepewnie, a wysyłki w tym kierunku obarczone dużym ryzykiem.
W maju 2013 r. rynek rosyjski został zamknięty dla ukraińskich eksporterów, natomiast w sierpniu ub. r. Kazachstan wstrzymał import drobiu z Ukrainy na trzy miesiące z uwagi znalezienie bakterii salmonella i listeria w ukraińskich produktach. W 2013 r. wzrosła również produkcja świeżej i schłodzonej wieprzowiny na Ukrainie o 16,1 proc. do 209 tys. ton, zmalała natomiast wytwórczość wieprzowiny mrożonej - o 21,5 proc. do 10,4 tys. ton.
Krajowe pogłowie trzody chlewnej w 2013 r. zwiększyło się wobec 2012 r. o 15,6 proc.
Źródło: Portal Spożywczy za: PAP (na podstawie World Poultry z dn. 22.01.14, BPEX Export Bulletin)
Powrót do aktualności