Ceny zbóż, notowania, aktualności

Na Ukrainie rośnie produkcja drobiu i wieprzowiny

Na Ukrainie rośnie produkcja drobiu i wieprzowiny

ubite tuczniki w magazynie
123RF Zdjęcie Seryjne

W 2012 r. roczny wzrost produkcji wyniósł jedynie 6 proc. Mrożone mięso drobiu produkowane jest głównie na eksport, a rynek krajowy koncentruje się głównie na produktach świeżych i chłodzonych, których w 2013 r. wyprodukowano o 6,8 proc. więcej niż rok wcześniej - 732 tys. ton. Udział koncernu MHP (największego ukraińskiego producenta drobiu) w całkowitej strukturze wywozu drobiu z Ukrainy wyniósł ok. 80 proc.

W 2013 r. MHP wyeksportował 120 tys. ton mięsa drobiowego, z czego 50-60 proc. trafiło na rynki Unii Celnej (Rosja-Białoruś-Kazachstan), co oznacza spadek wobec 2012 r., gdy udział ten wyniósł 70 proc. Rynki Unii Celnej są bardzo niepewnie, a wysyłki w tym kierunku obarczone dużym ryzykiem.

W maju 2013 r. rynek rosyjski został zamknięty dla ukraińskich eksporterów, natomiast w sierpniu ub. r. Kazachstan wstrzymał import drobiu z Ukrainy na trzy miesiące z uwagi znalezienie bakterii salmonella i listeria w ukraińskich produktach. W 2013 r. wzrosła również produkcja świeżej i schłodzonej wieprzowiny na Ukrainie o 16,1 proc. do 209 tys. ton, zmalała natomiast wytwórczość wieprzowiny mrożonej - o 21,5 proc. do 10,4 tys. ton.

Krajowe pogłowie trzody chlewnej w 2013 r. zwiększyło się wobec 2012 r. o 15,6 proc.

Źródło: Portal Spożywczy za: PAP (na podstawie World Poultry z dn. 22.01.14, BPEX Export Bulletin)

Powrót do aktualności