Sytuacja na rynku – króliki
|
123RF Zdjęcie Seryjne
|
W tym roku wielu producentów zostało na przysłowiowym "lodzie", bo jeden z dużych zakładów ubojowych w pewnym momencie mimo podpisanych wcześniej umów kontraktacyjnych przestał odbierać żywiec - informuje Krajowy Związek Hodowców Królików. Dodatkowo niektóre sieci handlowe sprowadzają mięso z zagranicy i sprzedają po cenach dumpingowych. Ale świadomość zalet mięsa króliczego w Polsce jest coraz większa, dlatego popyt rośnie. Według ostatnich badań dynamika spożycia jest u nas jedną z najwyższych w Europie. Dlatego powstaje coraz więcej małych, lokalnych ubojni, które wspólnie mają być silną konkurencją dla kilku krajowych gigantów.
A jak kształtowały się ceny skupu w ostatnich latach?
KRÓLIKI
ceny skupu żywca zł/kg
2013 rok 7,00 - 8,00
2012 rok 6,50 - 7,80
2011 rok 5,50 - 6,80
2010 rok 5,00 - 6,90
2009 rok 4,20 - 6,00
źródło: zakłady przetwórcze, KZHK
Źródło: Agrobiznes TVP
Powrót do aktualności