Sytuacja na rynku – wieprzowina
Już w ubiegłym tygodniu niewielu handlowców liczyło na wzmożony popyt przed Wielkanocą, a ostatnie dni potwierdziły tylko zastój w branży. Zamówienia można liczyć na palcach jednej ręki, a zakłady wciąż wolą pracować na zapasach niż kupować świeży surowiec. Tak jest ekonomiczniej, tłumaczą, bo nie wiadomo czy i ile uda się przed świętami sprzedać, a za zmagazynowane mięso zapłacili wcześniej. Owszem, odbiory surowca od stałych dostawców są, ale to pojedyncze transporty. Efektem jest znikomy handel i kolejne obniżki.
WIEPRZOWINA Z KOŚCIĽ
ceny transakcyjne zł/kg
łopatka 5,90 - 6,40
szynka 7,00 - 7,40
karkówka 9,80 - 10,40
schab 11,10 - 12,00
Źródło: Agrobiznes TVP
Powrót do aktualności