Ceny zbóż, notowania, aktualności

Ceny kurcząt brojlerów wyższe niż rok temu

Ceny kurcząt brojlerów wyższe niż rok temu

W porownaniu z przeciętną ceną z lat 2007-11 kurczęta były droższe średnio o 9 proc. Wzrost eksportu i popytu wewnętrznego, wysokie ceny pasz oraz wieprzowiny w ubiegłym roku miały wpływ na utrzymywanie się notowań kurcząt na wysokim poziomie aż do 196,9 EUR/100 kg we wrześniu 2012 r.

Ceny brojlerów w UE zaczęły jednak stopniowo spadać od października ub.r., m. in. w wyniku obniżenia przez Komisję Europejską refundacji wywozowych dla mięsa kurcząt o jedną trzecią. Niższy poziom dopłat mógł zmniejszyć opłacalność wywozu, przez co więcej mięsa zostało do zagospodarowania na rynku wewnętrznym UE.

Ceny wzrosły pod koniec grudnia ub. r. ze względu na wzmożony popyt świąteczno-noworoczny. W porównaniu z listopadem, w grudniu 2012 r. największy spadek cen wystąpił w Portugalii (-9 proc.) i Holandii (-5 proc.). Najwyższy miesięczny wzrost cen miał miejsce w Danii (+6 proc.). Polskie kurczęta podrożały o 1 proc., lecz były ponownie najtańsze w całym ugrupowaniu (132 EUR/100 kg, 68 proc. średniej unijnej).

Najwięcej za kurczęta płacono w Finlandii, Danii i na Cyprze (257-263 EUR/100 kg). W okresie od 31 grudnia 2012 r. do 20 stycznia 2013 r. notowania obniżyły się o 0,8 proc. do 194,4 EUR/100 kg. W najbliższym okresie ceny kurcząt na rynku unijnym będą prawdopodobnie kontynuowały trend spadkowy. Przyczyni się do tego ponownie obniżenie przez Komisję Europejską (rozporządzenie z dn. 17 stycznia br.) refundacji do eksportu mrożonych kurcząt - tym razem o połowę do 10,85 EUR/100 kg.

Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA

Powrót do aktualności