Ceny zbóż, notowania, aktualności

Polacy jedzą coraz więcej taniego mięsa

Polacy jedzą coraz więcej taniego mięsa

Rocznie zjadamy około 25 kg drobiu i 42 kg wieprzowiny, a proporcje te systematycznie zmierzają ku wyrównaniu. Na koniec tego roku statystyczny Polak zje już 26 kg mięsa drobiowego. Dla porównania - w 2000 roku spożycie wynosiło odpowiednio 14 kg drobiu i 39 wieprzowiny (dane GUS). - Przez 11 lat wzrost spożycia mięsa drobiowego wyniósł 74 proc. W tym czasie mięso wieprzowe utrzymywało się na tym samym poziomie, a spożycie wołowiny systematycznie spadało - zauważa na łamach serwisu Gazeta.pl Barbara Ulatowska z Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz (KIPDiP). Z danych GUS wynika, że od 2000 do 2011 roku spożycie wołowiny na głowę spadło z 7 do zaledwie 2 kg rocznie.

Dlaczego Polacy jedzą tyle drobiu? Przede wszystkim ze względu na cenę. Mięso drobiowe jest najtańsze, a jego ceny nie rosną tak szybko jak innych rodzajów. Tymczasem tylko przez ostatni rok ceny wieprzowiny w sklepach skoczyły o ponad 11 proc., a drobiu - tylko niespełna o 5 proc. - Pomimo kampanii medialnych zniechęcających, a nawet obrzydzających tańsze przetwory z drobiu, w tym z udziałem mięsa mechanicznie odkostnionego tzw. MOM, popyt na te przetwory nie spada. Wprost przeciwnie, stale rośnie - podkreśla Ulatowska.

Źródło: Portal Spożywczy za: gazeta.pl

Powrót do aktualności