Ceny zbóż, notowania, aktualności

W 2012 r. produkcja drobiu na Ukrainie będzie rosła wolniej

W 2012 r. produkcja drobiu na Ukrainie będzie rosła wolniej

W 2011 r. na Ukrainie wyprodukowano 767 tys. ton mięsa drobiu, nieco mniej niż spodziewano się wcześniej (810 tys. ton), lecz o 5 proc. więcej niż w 2010 r.

Nasilił się natomiast proces koncentracji ukraińskiego sektora drobiarskiego, mniejsze zakłady upadały, ponieważ nie były w stanie sprostać konkurencji dużych producentów.

Kolejnym negatywnym czynnikiem było zaprzestanie produkcji w jednym z zakładów firmy Agromars - drugiego co do wielkości krajowego producenta drobiu.

Ceny białego mięsa na rynku ukraińskim były w 2011 r. stosunkowo wysokie. Kraj pozostał importerem netto mięsa drobiowego, jednak sprowadzono rekordowo niskie jego ilości (871 tys. ton, spadek o 14 proc. wobec 2010 r.). Eksport w 2011 r. wyniósł 819 tys. ton i był kierowany głównie na rynki azjatyckie. W 2012 r. ukraińska produkcja drobiarska wzrośnie prawdopodobnie o 4 proc.

Nowe zakłady produkcyjne rozpoczną działalność po koniec tego roku i na początku 2013 r. Głównym czynnikiem rozwoju dla krajowego sektora drobiarskiego będzie eksport.

Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA (na podstawie FAS/USDA)

Powrót do aktualności